Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is de reden dat je je kamerplant af en toe koffie zou moeten geven

koffie-aan-je-kamerplant-geven-hier-is-het-goed-voor.jpg

Heb jij vaak een kop koffie nodig om de dag door te komen? Je bent niet de enige. Ook als je kamerplant er een beetje treurig bij hangt kan ‘m een kopje koffie geven wonderen doen. Op déze manier kun je koffie als plantenvoeding gebruiken. 

Gooi dat restje koud geworden koffie voortaan niet weg, maar geef het aan je kamerplant. 

Koffie aan je kamerplant geven 

Een kopje koffie geeft ons niet alleen een flinke oppepper, het zit ook vol voedingsstoffen zoals kalium en magnesium waar je kamerplant profijt van heeft. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en helpt bij de vochthuishouding. Je kunt een kaliumtekort bij je kamerplant herkennen aan bruine bladeren. En ook magnesium maakt je plant sterker, omdat het als bouwsteen dient voor de celwanden in je plant.

Wanneer je plant tussen de nerven van het blad geel kleurt is er vaak sprake van een magnesiumgebrek. Giet in dit geval het restje koude koffie bij je kamerplant als plantenvoeding. 

Niet te vaak

Vooral als de bladeren verkleuren of je kamerplant er de laatste tijd een beetje zielig bij hangt, kan een beetje koude koffie wonderen doen. Maar let wel op: geef je planten niet elke week een bakkie pleur, want koffie bevat ook veel zuur. Wanneer de potgrond te zuur wordt kunnen je kamerplanten het loodje leggen. Geef het dus alleen als extra voeding wanneer je plant het nodig lijkt te hebben.  

Lees ook: Schimmel op de potgrond van je plant? Zó kom je er weer vanaf

Koffiedik 

Heb je een koffiezetapparaat waarbij het koffiedik achterblijft in een filter? Ook dat hoeft niet direct in de prullenbak, maar kun je aan je kamerplant geven. Dit werkt nog beter dan je restje koude koffie, omdat koffiedik nog wel de voedingsstoffen bevat, maar pH-neutraal is. Hierdoor kan je potgrond dus niet te zuur worden.

Heb je veel koffiedik over? Strooi het dan ook eens over de grond van de planten in de tuin. Dit verzorgt je tuinplanten niet alleen, maar het koffiedik houdt ook de slakken tegen.   

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Roomed, Directplant
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant