Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Je kleine huis groter laten lijken doe je zo

heb-je-een-klein-huis-op-deze-manieren-oogt-het-groter.jpg

Tiny houses, woningtekorten, jonge mensen die tot ver in hun dertiger jaren op studentenkamers blijven wonen, de opmars van compacte appartementen: we wonen allemaal steeds kleiner. Niks mis mee, mits je de boel wél een beetje ruimtelijk in weet te richten.

Het Laatste Nieuws sprak met interieurstyliste Anne-Catherine Gerets en zij kwam met een paar waardevolle tips waardoor een klein huis een stuk groter lijkt. 

Tip 1: liever geen wit

Wat? Deze hadden we niet verwacht! Dacht jij ook dat witte muren je kleine huis sowieso groter zouden laten lijken? Gerets ontkent dat niet, maar vindt een volledig wit huis wel iets voor ‘eenheidsworsten’. “Al die witte woningen ogen snel nogal onpersoonlijk en ongezellig. Lichte kleuren zijn zeker een goed idee, maar kies dan niet per se voor wit. Ik werk vaak met kleurenwaaiers in rozige en groene tinten. Op papier lijken die haast wit, maar eenmaal op de muur zie j dat ze voor nét dat tikkeltje meer warmte en gezelligheid zorgen”, zegt ze.

Tip 2: doorbreken die muren

In een huurwoning wordt dit al lastiger, maar als het kan: breek wat muren door. Hoe meer muren en deuren, hoe kleiner een ruimte voelt en oogt. “Maak van twee piepkleine slaapkamers een open slaapruimte met geïntegreerde inloopkast.” Ook aparte eet- en woonkamers kunnen prima samengetrokken worden. Volgens Gerets heb je geen muren nodig om een scheiding in ruimte aan te geven. “Door in de tv-hoek een tapijt neer te leggen, scheid je de ruimte al optisch.”

Tip 3: spiegelen maar

Spiegels maken wél groter. Spiegels reflecteren licht en doen aan optisch bedrog; je ruimte lijkt groter. En dat hoeft echt geen gigantische spiegel tegen één muur te zijn, ook meerdere spiegels zorgen voor dit effect. Ook andere reflectoren werken goed als je een kamer groter wil laten lijken. “Marmer bijvoorbeeld, al moet je er niet mee overdrijven. Te veel koude materialen in huis komt de akoestiek niet ten goede.”

Tip 4: rustig aan met alle snuisterijen

Leuk, al die accessoires, maar ze kunnen je huis behoorlijk rommelig laten lijken. Rustiger oogt altijd groter.

Lees ook:
De Tiny House-trend: 5x waarom klein wonen zo leuk is

Tip 5: omhoog

Meubels op pootjes wekken de indruk van meer ruimte. Ook weer een optisch ding: als je onder je stoel of bank door de vloer kunt zien, voelt het niet zo volgepropt.

Tip 6: strakke ramen

Bepaalde raambekleding kan je ruimte echt een stuk kleiner laten aanvoelen. Denk dus aan gordijnen met een enkele plooi die het liefst van plafond tot grond vallen. Hoe meer plooien, hoe rommeliger en voller.

Tip 7: warm licht

Weg met die donkere hoekjes en extreem felle tl-buizen. Veel warm licht doet wonderen voor je woonkamer. Denk aan meerdere kleine lampen in plaats van één XL-lamp. En warm licht is natuurlijk altijd gezelliger!

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten

Ook interessant