Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Kerstidee: maak zelf kaarsen van oud kaarsvet!

kaarsen.jpg

Zelf kaarsen maken, ja leuk, vooral tijdens de donkere dagen voor kerst. Maar hoe doe je dat? Die vraag ging rond op de redactie, maar niemand wist eigenlijk het antwoord… Dus gingen we op zoek en zo kwamen we via Flaironline een handige beschrijving tegen. Lees je mee?

Wat heb je nodig:

  • Restjes oude kaarsen ofwel kaarsvet
  • Een flinke pan
  • Klein bakje of schaal om het oude kaarsenvet in te smelten
  • Mal (kaarsenvorm, blikje of kleine jampot)
  • Metalen lepel
  • Lont (katoenen draad, tip: test vooraf of deze mooi brandt)
  • Schaar
  • Plakband
  • Zeef

Zo ga je te werk:

Wanneer je als mal een kaarsenvorm gebruikt, kun je daar de lont doorheen halen. Aan de bovenkant van de mal laat je dan de lont ofwel het katoenen draad een paar centimeter uitsteken. Let er daarbij wel op dat de kaarsen in deze mal op z’n kop worden volgegoten met kaarsvet, dus de bovenkant zit in dit geval even onderin. Het is dan ook belangrijk dat je de bovenkant goed dichtplakt, anders loopt het kaarsvet er bij het volgieten gewoon weer uit.

Wanneer je een potje of blikje hiervoor gebruikt zit er geen gaatje aan de bovenkant waar je de lont doorheen kunt steken. Deze gebruik je dus op de normale manier, waarbij de lont uit de opening laat hangen. Wel moet je deze dan even vastplakken aan de bodem van het blik of het potje zodat je het kaarsvet erin kunt gieten.

Zet de lont vast

Het lastigste werkje is eigenlijk om de lont mooi op zijn plaats te houden wanneer je het kaarsvet in de vorm giet. Een handig trucje hiervoor is om de lont vast te knopen aan een staafje, rietje, potlood of wat je ook maar kunt vinden om horizontaal over de mal heen te leggen. Zo blijft de lont tijdens het gieten op zijn plek.

Smelten maar

En dan is het tijd om je verzamelde kaarsvet te smelten. Vul de grote pan voor de helft met water en zet deze op het vuur. De kleinere bak of het schaaltje zet je in het water in de pan en daar laat je het kaarsvet in smelten. Roer het vet af en toe door met een metalen lepel maar laat deze niet in de pan staan.

Tijd om te gaan gieten

Nu komt het spannendste maar ook het leukste gedeelte: het vullen van de mal met het vers gesmolten kaarsvet. Zet de mal voor je neer met de zeef erbovenop. Begin met gieten en wacht met tussenpozen tot het kaarsvet stolt. Want elke keer wanneer het vet stolt, zakt het naar beneden. Je kunt dus meerdere keren blijven bijgieten. En dan is het wachten tot de kaars dusdanig is gestold, dat je ‘m uit de mal kunt halen. Vaak lukt dit door er wat lucht bij te laten en op de mal te kloppen tijdens het trekken aan de lont. Knip de lont zo groot als je hem wilt hebben en klaar is je kaars!

Help mijn kaars is bruin

Vaak gebeurt het dat de ‘nieuwe’ kaars bruin van kleur is. Dat komt doordat je misschien gebruik hebt gemaakt van verschillende soorten kaarsvet. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een kleurtje toe te voegen aan de gesmolten was. Hiervoor kun je speciale kleurstaafjes kopen.

Wat zullen je kaarsjes mooi branden deze kerst!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Meer kerstinspiratie:

Dit kun je allemaal maken met wijnkurken
Zelf maken: moderne adventskrans
6x tafeldektips voor kerst

Bekijk ook:

Ook interessant