Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meest Gelezen Wonen & Tuinieren

Kssst: 6x zo kun je katten (diervriendelijk!) uit je tuin houden

katten-uit-tuin-houden.jpg

Leuk die katten, totdat ze jouw tuin als kattenbak van de buurt gebruiken. Heel begrijpelijk dat je de huistijgers daarom uit je tuin wilt houden. Maar hoe doe je dit effectief én diervriendelijk?

Met (een van) de volgende manieren kun je vast goed uit de voeten.

1. Plaats gaas bovenop je schutting of onder je heg

Flinke acrobaat die hier overheen weet te komen. Je kunt ook (kippen)gaas ondiep in je tuinaarde graven, dat voelt voor katten niet prettig aan de pootjes. Vind je gaas aanschaffen en plaatsen te veel gedoe en te duur? De volgende oplossing is een stuk makkelijker en goedkoper.

2. Strooi peper, citroenschillen of knoflook in de tuin

Nog een redelijk makkelijke en goedkope oplossing, is sterk geurende etenswaren regelmatig in de tuin strooien. Naast peper verafschuwen katten namelijk ook de geur van citroenschillen, knoflook en hertshoornolie.

3. Zet kattenwerende planten in je tuin

Je tuin opleuken én katten eruit weren? Plaats veel (kattenwerende) planten. Naast dat een tuin met veel planten hartstikke leuk staat, is het ook een onaantrekkelijke poepplek voor katten. Zeker als je voor planten gaat waarvan katten de geur niet kunnen verdragen, zoals lavendel, citroentijm, essenkruid, geraniums, goudsbloemen en munt. Ook houden katten niet van stekelige planten, zoals een vuurdoorn.

Lees ook:
Dít doe je tegen spinnen, fruitvliegjes of vlooien, mieren of muizen

4. Strooi bodembedekkers op de aarde

Gebruik bodembedekkers om je planten heen (dat staat mooi en ze zijn ook ideaal tegen onkruid). Dit kan boomschors zijn, maar cacaodoppen zijn het meest effectief tegen katten. “Cacaodoppen geven een geur af die katten haten”, vertelt Justin van Ground Cover Group, een bedrijf dat onder meer boomschors en cacaodoppen levert, ons. “Het werkt ook goed tegen slakken.” Pas wel op als je een hond hebt, waarschuwt-ie: “In cacaodoppen zit theobromine, een stofje dat giftig kan zijn voor honden als ze het opeten. Het komt zelden voor, maar we wijzen onze klanten daar wel altijd op.”

5. Plaats een speciale watersproeier in je tuin

Over het algemeen zijn katten niet gek op water. Heb je geen zin om er telkens de tuinslang bij te moeten pakken? In de dierenwinkel kun je speciale apparaten kopen die via een sensor water sproeit zodra er een kat de tuin binnenwandelt.

6. Jaag katten weg met geluid

‘Kssst’ sissen helpt misschien al, maar er bestaan ook speciale apparaatjes die een geluid hoger dan 20.000 Hz kunnen produceren. Dit is voor mensen niet hoorbaar, maar voor katten wel – en die vinden dat geen pretje.

Bron | Milieu Centraal
Beeld | Getty

v

Ook interessant