Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo overleven jouw kamerplanten de winter wél

kamerplanten-winter.jpg

We zullen ons waarschijnlijk binnenkort moeten opmaken voor de échte winter. Dat betekent dat de verwarming overdag een standje hoger gaat en het ’s nachts weer flink afkoelt in huis. Deze temperatuurverschillen in combinatie met weinig zonlicht kunnen funest zijn voor je kamerplanten.

Voorkomen dat ze het loodje leggen doe je zo.

Geef kamerplanten minder water

Voor (grotere groene) planten geldt dat ze in de winter minder water nodig hebben, ook al staat de verwarming wat hoger. Dit komt doordat ze minder licht krijgen en dus minder snel groeien. Geef ze pas water wanneer ze het nodig hebben. Dit ontdek je door je vinger een paar centimeter in de potgrond te steken. Voelt het niet meer vochtig aan? Dan kun je de gieter erbij pakken. Zorg er wel voor dat het water op kamertemperatuur is en onthoud dat je plant het fijner vindt in wat drogere grond dan te natte aarde. Bloeiende planten hebben daarentegen wel een ‘normale hoeveelheid’ water nodig.

Geen plantenvoeding in de winter

Je bloeiende planten in huis (waar bloemen in zitten) kun je ook een beetje op weg helpen door ze plantenvoeding te geven. Je andere planten kun je het beste geen plantenvoeding geven. Het winterslaapje zal ze goed doen.

Niet in de vensterbank

Wat extra licht in de winter kan zeker geen kwaad, maar vooral met enkel glas kun je je planten beter niet in de vensterbank zetten. Hiermee zet je ze namelijk op de tocht, wat te koud is voor je kamerplanten. Wel dubbel glas, maar een verwarming onder de vensterbank? Ook dan houd je je planten er beter bij weg, want de warmte zal ze uitdrogen. Je kunt beter een plekje vinden waar wel veel licht komt, maar dat ver genoeg is van het raam en de verwarming om zo een gelijkmatige temperatuur te behouden.

Bruine bladeren? Weg ermee

Wanneer het blad van de plant aan sommige kanten gaat hangen en bruin is geworden, kun je deze het beste meteen afknippen. Dit maakt namelijk plaats voor de groei van nieuwe, groene bladeren. Nog een reden om ze af te knippen: de uitgedroogde bladeren kunnen gaan rotten en de rest van de plant aantasten.

Bron | mooiwatplantendoen.nlHet Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant