Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zó zorg je ervoor dat je gestekte kamerplanten sneller groeien

2nqrpor60n14_selected_wide_1200.jpg

Hoe meer planten in huis, hoe beter. Wist je dat je je kamerplanten heel gemakkelijk zelf kunt stekken? Het is natuurlijk superleuk om je eigen plantenfamilie te laten groeien.

Maar hoe lang duurt het stekken van je kamerplanten eigenlijk?

Van weken tot maanden

Er is helaas niet één antwoord op de vraag hoelang het duurt voordat je planten gaan groeien. De ene plant groeit nou eenmaal harder dan de ander. Er zijn zelfs planten die al wortels hebben ontwikkeld, maar waarbij het toch nog heel lang duurt voordat er bladeren groeien. Dit kan zelfs tot maanden duren! Je geduld wordt erg op de proef gesteld. Toch kun je het groeien wel beïnvloeden.

Lees ook:
Van douchen tot verpotten: zo maak je je kamerplanten klaar voor de lente

Groei planten beïnvloeden

Om de groei te beïnvloeden geldt: hoe meer licht, hoe beter. Let wel op direct zonlicht, want dat kan de plant verbranden. Als je niet genoeg zonlicht in huis hebt, dan kunnen groeilampen helpen bij de groei van een stek. De groei van de stek wordt namelijk beïnvloed door temperatuur. In de winter is het koud en kan de groei dus vertraagd worden. Naast licht en temperatuur is vochtigheid ook erg belangrijk. Dit houdt de bladeren sterk waardoor de wortels sneller kunnen groeien. Vergeet daarom niet om het water van de stek af en toe te vervangen.

Stekken

De beste tijd van het jaar om je kamerplanten te stekken is dus in het voorjaar. Er is deze periode voldoende licht en warmte voor je stekjes om goed te wortelen en te groeien. Stek het liefst de stevige delen van planten die gezond en sterk zijn, zodat je stekjes makkelijker zullen groeien. Hoe je het best zelf stekjes kunt maken van je kamerplant, lees je in dit stappenplan.

Bron | Planet Houseplant
Beeld | Getty Images

Ook interessant