Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Van douchen tot verpotten: zo maak je je kamerplanten klaar voor de lente

kamerplanten-lenteklaar-maken.jpg

Hoewel het door de hagel en sneeuw de afgelopen dagen nog ver te zoeken lijkt, is het toch echt lente. Natuurlijk is dat hét perfecte moment om je tuin onder handen te nemen, maar ook je kamerplanten in huis verdienen een opfrisbeurt om ze weer helemaal lenteklaar te maken. Zo pak je het aan. 

Hierdoor kun je toch nog met je groene vingers aan de slag, zonder een nat pak te krijgen. 

Maak je kamerplanten lenteklaar

Naast alle plantjes in de tuin ontwaken ook de kamerplanten langzaam weer uit hun winterslaap. Veel planten hebben in de winter een periode van rust, en beginnen in de lente weer te groeien en te bloeien. Om dit proces te stimuleren en te ondersteunen zijn er wel een paar belangrijke klusjes nodig om je kamerplanten echt klaar te maken voor de lente. 

Voorjaarschoonmaak voor planten

Net als de grote voorjaarsschoonmaak in huis, verdienen ook je kamerplanten een goede beurt. Waarschijnlijk hebben ze in de winter een hoop stof gevangen. Dat stoflaagje zorgt er niet alleen voor dat je planten minder goed zonlicht kunnen opvangen, maar is ook een goede schuilplaats voor insecten en andere kleine beestjes. Tijd om je plant eens flink af te stoffen met deze tips. Daarnaast kun je je planten in de lente ook trakteren op een verfrissende douche. Ook hiermee verwijder je stof én het hydrateert je planten direct. 

Door het afstoffen groeit je plant niet alleen beter, maar maakt ‘ie ook meer zuurstof aan. En dat is weer goed voor je eigen gezondheid. 

Tijd om te her- of verpotten 

De lente is de beste tijd om je kamerplanten te verpotten. Dat komt omdat er rond deze tijd van het jaar meer licht is en het een stukje warmer wordt. Daardoor groeien de nieuwe wortels sneller en kan de oude pot te klein worden. Overigens hoef je niet altijd je plant in een grotere pot te zetten. Plant-influencer Kierslyn Kujawa legt aan Mind Body Green uit dat de meeste planten elke een á twee jaar nieuwe grond nodig hebben. Verpotten kan dus ook in een pot van hetzelfde formaat, maar met nieuwe aarde.

Je kunt zien dat je plant aan herpotten toe is als het water te snel wegloopt of juist blijft staan. Zie je meer wortels dan aarde in de pot? Dan is het tijd om te verpotten. Zo doe je dat. Ga voor een tot maximaal twee maten groter dan je vorige pot. 

Extra voeding en water

Na het uitrusten in de winter is het tijd voor je kamerplanten om weer aan het werk te gaan. En daarbij kunnen ze wel wat extra plantenvoeding gebruiken. Houd de voorschriften van je plantenvoeding naar keuze aan. Daarnaast kan de droge lucht in huis tijdens de winter je plant extra dorstig maken, dus een beetje extra water kan ook geen kwaad. 

Lees ook: Hierdoor krullen de bladeren van je kamerplanten op

Kappersbeurt 

Om je kamerplanten echt lenteklaar te maken is het ook de hoogste tijd voor een kappersbeurt. Oftewel: dode en ongezonde bladeren weghalen. Zo hoeven de kamerplanten alleen energie te geven aan de gezonde bladeren en gaan er geen voedingsstoffen verloren. Je kunt je planten trimmen met een schone, scherpe schaar. 

De ramen lappen

Als laatste tipt Maria Failla, oprichter van Bloom and Grow Radio aan Mind Body Green om de ramen tijdens de voorjaarsschoonmaak eens goed te lappen. Dit ziet er niet alleen fris uit, maar zorgt er ook voor dat het lentezonnetje beter bij je planten aankomt. Daar voegt het plantenplatform Bloomscape aan toe dat stand van de zon in huis kan veranderen in de lente en zomer ten opzichte van de winter. Het kan dus ook helpen om je kamerplanten in de lente een iets zonniger plekje te geven, of ze juist naar de schaduw te verplaatsen als ze daar meer behoefte aan hebben.

Bron | MindBodyGreen, Bloomscape, Bedrock
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant