Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Kachel aan en kortere dagen: zo maak je je kamerplanten klaar voor het najaar

kamerplanten-klaarmaken-voor-het-najaar-zo-doe-je-dat.jpg

De dagen worden weer korter, het weer wordt grauwer en buiten wordt het kouder, waardoor die kachel voorzichtig weer aan kan. De zomer lijkt inmiddels toch echt voorbij en de wisseling van het seizoen zorgt voor de nodige voorbereiding. Zo kun je je kamerplanten klaarmaken voor het najaar. 

Grote schoonmaak: de kamerplanten klaarmaken voor het najaar 

We kennen natuurlijk allemaal de grote voorjaarsschoonmaak, maar de bezem mag er ook aan de start van het najaar flink doorheen. En vergeet daarbij je kamerplanten niet. Stof is slecht voor de groei van je planten, zo kunnen ze namelijk minder goed licht opnemen. Zeker wanneer in de herfst en winter de dagen korter worden en de zon minder doorbreekt, is het dus belangrijk dat je planten zo veel mogelijk van het daglicht kunnen opnemen. Dus afstoffen geblazen.

Een opfrisbeurt

Wil je je kamerplanten extra goed klaarmaken voor het najaar? Dan kun je ze deze periode ook nog even verwennen. Namelijk met een douchebeurt. Veel planten zijn dol op de hoge luchtvochtigheid in de badkamer en vinden het prettig om water vanaf onderaan de wortels op te nemen, in plaats van het van bovenaf gegoten te krijgen. Hiermee maak je ook meteen de stoffige bladeren schoon. 

Beestjes controle 

Zeker tijdens de afgelopen hittegolf, begonnen je kamerplanten er misschien wat treurig bij te hangen, en die zwakke planten zijn de ideale prooi voor plantenziektes en beestjes. De start van het najaar is dus de ideale tijd om je kamerplanten eens flink onder de loep te nemen, zodat ze helemaal gezond het nieuwe seizoen in gaan. Controleer de bovenkant, onderkant en bladoksels goed op beestjes, vreemde stipjes of andere plantenplagen. 

Lees ook: 6 soorten ongedierte op je kamerplanten (en zó kom je er weer vanaf)

Laatste kans om te verpotten

Het groeiseizoen is na de zomer echt voorbij. En hoewel je je planten het beste in de lente kunt verpotten, kan het natuurlijk zijn dat je groene vriend tijdens de zomer pas de lucht in is geschoten. Gelukkig is de start van de herfst ook nog oké om je kamerplant te verpotten. Kies voor een nieuwe pot dit maximaal 20 procent groter is dan de oude, en voeg wat verse plantaarde toe. 

Kachel aan? Pas op voor temperatuurverschillen

Logisch dat in de herfst en winter de ramen weer vaker dicht zitten en de kachel weer aan mag. Alleen je kamerplanten worden hier iets minder blij van. Zorg daarom dat je voordat het najaar volledig losbarst al je planten op een goede plek hebt staan. Dus niet precies boven de loeiende kachel, maar pas ook op voor droge lucht bij de vensterbank en tocht bij het raam of een deur. Vooral planten met grote, dunne bladeren kun je beter niet boven of naast een verwarming zetten. Krijgen je planten bruine puntjes of randen? Dan is er te weinig luchtvochtigheid in de kamer. Zet in dit geval een bakje water op de kachel en besproei je tropische kamerplanten met een plantenspuit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Laatste keer voeren

Wil je je kamerplanten helemaal voorbereid het najaar in sturen? Dan is dit hét moment om ze nog een laatste keer plantenvoeding te geven. Geef ongeveer de helft van wat je in de zomer geeft, want veel hebben de planten voor de herfst en winter niet nodig aangezien het groeiseizoen ten einde is. 

Geef niet te veel water

Ook met water mag je in de herfst en winter iets rustiger aan doen. Je kunt je planten beter iets te weinig water geven, dan te veel. Anders loop je kans op wortelrot en kunnen je planten doodgaan. Controleer dus in het najaar extra goed of de aarde droog of vochtig is, voor je je planten per ongeluk verzuipt. 

Bron | Roomed, Intratuin
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant