Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Pas op plantenliefhebbers: deze fout wordt rond deze tijd van het jaar vaak gemaakt

kamerplanten-klaar-maken-voor-herfst.jpg

De herfst staat alweer bijna voor de deur. Dat betekent niet alleen dat je in je garderobe weer ruimte kunt maken voor dikke truien, sjaals en warme jassen. Ook het groen in huis verdient een andere aanpak. Daarom leggen we je uit hoe je je kamerplanten het beste klaar kunt maken voor de herfst. 

En déze fout wordt tijdens de wisseling van seizoenen het meest gemaakt. 

Kamerplanten klaar maken voor de herfst 

De dagen worden korter, de zon laat zich minder zien en de kachel mag straks weer vaker aan. En dat zorgt er ook voor dat je je kamerplanten iets anders moet verzorgen, dan in de zomer. 

Verhuis van plek

Doordat de zon in de herfst anders staat dan in de zomer, kan het dat je kamerplanten minder licht krijgen als je ze het hele jaar door op dezelfde plek laat staan. Toch heeft je plant wel nog steeds zijn dagelijkse hoeveelheid zonlicht nodig. Om je kamerplanten klaar te maken voor de herfst kan het daarom verstandig zijn om ze van plek te verhuizen. Bijvoorbeeld naar een iets zonniger plekje in huis, dat in de zomer juist te fel zou zijn. 

Planten naar binnen

Heb je in de zomer een paar van je kamerplanten buitengezet? Dan is het rond de herfst belangrijk om ze weer binnen te halen. In deze periode wordt het weer steeds kouder, waardoor je kamerplanten het binnen beter doen. 

Controleer de luchtvochtigheid

Als de dagen weer kouder worden, gaat de kachel waarschijnlijk weer vaker aan. Dat is lekker, maar je kamerplanten vinden dat iets minder. Hierdoor verandert namelijk de luchtvochtigheid. Het kan verstandig zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen. 

Alle kamerplanten verzamelen

Staat jouw hele huis vol groen? Het kan helpen om je kamerplanten in de herfst in groepjes wat dichterbij elkaar te zetten. Hierdoor creëer je een soort microklimaat, waardoor de luchtvochtigheid rondom de groepjes planten ook beter op peil blijft. 

Bladeren besproeien

Als laatste is het verstandig om de bladeren van je kamerplanten in de herfst vaker te besproeien. Ook dit helpt je planten de droge lucht in huis te trotseren. Je kunt je groene vrienden af en toe zelfs meenemen naar de badkamer, om ze te verwennen met een kleine douchebeurt. Hierdoor krijgen de planten extra vocht binnen, en verwijder je ook meteen stof dat zich op de bladeren heeft verzameld. 

Lees ook: Dít is waarom het zo belangrijk is om je kamerplant stofvrij te houden

De meest gemaakte fout in de herfst

Zijn je kamerplanten helemaal klaar gemaakt voor de herfst? Dan is er nog één fout die door heel veel mensen wordt gemaakt, waardoor de planten het nieuwe seizoen toch niet overleven. Dat heeft te maken met water geven. In de zomer is het warmer en groeien je planten vaak sneller, daarom kunnen ze tijdens die warme periode wel wat extra water gebruiken. Zodra het herfst wordt, is dat niet meer nodig. Daarom mag je in zowel de herfst al winter wat minder water geven dan je misschien gewend bent. Anders is de kans groot dat je de wortels verdrinkt met water, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen rotten. 

Je kunt het beste je vinger een paar centimeter in de aarde van je plant steken om te voelen hoe met het vochtniveau is gesteld. Geef pas nieuw water als de grond helemaal droog is.

Bron | Roomed, Mindbodygreen
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant