Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je je kamerplanten af en toe eens buiten moet zetten

waarom-je-je-kamerplanten-af-en-toe-eens-buiten-moet-zetten.jpg

Kamerplanten zijn – zoals hun naam al doet vermoeden – op hun best wanneer ze ergens binnen staan. Binnen is de temperatuur lekker constant en ze worden er niet geteisterd door wind of regen. Maar wist je dat het voor sommige kamerplanten ook goed is om zo nu en dan even buiten te staan?

Je kunt zo’n dagje buiten vergelijken met een dagje wellness: je kamerplanten krijgen hier veel meer licht dan binnen én de luchtvochtigheid is hoger. Daarnaast kan een regenbui ze soms en extra oppeppertje geven.

Wanneer buiten zetten?

Eigenlijk zijn alleen de zomermaanden geschikte maanden om de planten naar de tuin te verplaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat de nachtvorst voorbij is, voordat je met potten begint te slepen. Let er wel op dat het niet te heet wordt, want hier kunnen binnenplanten ook niet goed tegen. Daarnaast is een zacht briesje prima, maar met hevige storm kun je ze beter weer naar binnen halen.

Welke kamerplanten zijn geschikt voor buiten?

Kamerplanten die het buiten prima naar hun zin hebben zijn, onder andere, de tropische soorten. Deze hebben vaak dikke en stevige bladeren en de stam is steviger waardoor deze meer kan verdragen. Daarnaast zijn vetplanten en cactussen ook geschikt voor zowel in de woonkamer als buiten. Het voordeel van deze planten is dat ze weinig verzorging nodig hebben en genoegen nemen met wat zon en regen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Juiste plek uitzoeken

Huisplanten krijgen eigenlijk alleen te maken met indirect zonlicht. De meeste soorten kunnen er daarom niet goed tegen om in direct zonlicht te worden geplaatst. Zet je ze toch vol in de zon, dan is de kans groot dat de bladeren verbranden. Zet je groene vriendjes daarom liever op een beschut plekje, in plaats van in de volle zon.

Water geven

Planten die je, normaal gesproken, binnen maar één keer per week water geeft, hebben buiten vaak meer dorst. Check daarom elke dag even of de aarde, waar de planten instaan, niet te droog aanvoelt. Hebben ze toch een slokje water nodig? Laat ze in een regenbuitje staan of besproei ze even kort met de tuinslang. Hou er in ieder geval rekening mee dat planten buiten sneller uitdrogen dan binnen, dus hou ze goed in de gaten.

Kijk uit met beestjes

Binnen heeft je plant niet zo snel te maken met ongenodigde gasten, maar buiten is dat natuurlijk een ander verhaal. Check je planten daarom elke dag even op beestjes en zorg ervoor dat je de juiste middelen in huis hebt om de beestjes weg te jagen.

Bron | Roomed
Foto | iStock

Ook interessant