Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is de beste manier om een kamerplant water te geven

kamerplant-water-geven.jpg

Geef jij de kamerplant(en) altijd netjes op tijd water, maar beginnen de bladeren toch te hangen of kleuren ze geel? Dan zou het kunnen betekenen dat de plant te weinig zuurstof krijgt. En gelukkig is er een heel simpel trucje om dit op te lossen, namelijk door hem op een andere manier water te geven. 

Zo blijft ‘ie nog langer mooi en in leven. 

De kamerplant water geven

Het lijkt geen hogere wiskunde, een kamerplant water geven. Toch zijn er een paar haken en ogen. Zo houdt de ene plant meer van water via een plantenspuit, heeft de ander graag eens in de zoveel tijd een waterbad, en houdt weer een ander het liever gewoon bij een simpele plens water op de potgrond. In de meeste gevallen is die laatste manier voldoende om een plant een lang en gelukkig leven te geven. Maar beginnen de bladeren toch te hangen, raakt je kamerplant gestrest en kleuren de bladeren geel? Dan kan het betekenen dat je groene kameraad niet genoeg zuurstof krijgt. 

Lees ook: Dit is de reden dat je je kamerplant af en toe koffie zou moeten geven

Extra zuurstof geven

Dat de kamerplant na verloop van tijd niet meer genoeg zuurstof opneemt, komt doordat de potgrond dichter en vaster wordt. Dat gebeurt bij de meeste kamerplanten, en komt juist doordat je diezelfde grond water geeft. Hierdoor verdicht het zich rond de wortels en is er geen ruimte meer voor zuurstof. Gelukkig kun je dit heel simpel oplossen met een potlood of ander stokje. Steek dit stokje voorzichtig diep (tot de bodem) in de potgrond. Herhaal dit over de hele oppervlakte. Het kan zijn dat je iets hoort breken, dat zijn waarschijnlijk de wortels. Geen paniek, deze groeien sterker terug.

Heb je een paar gaten in de grond gemaakt? Dan is het tijd om de kamerplant water te geven. Waarschijnlijk maakt dit een krakend of suizend geluid, wat betekent dat het water goed in de grond trekt. 

Herhalen

Door de zelfgemaakte luchtgaten voorkom je dat de grond rondom de wortels dichter wordt. Je kunt af en toe met het stokje in de grond prikken om te controleren hoe het er met de dichtheid voorstaat. Indien nodig kun je dit trucje dan opnieuw herhalen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.           

Bron | Roomed
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant