Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Deze vrolijke kamerplant is nu al uitgeroepen tot plant van het jaar 2021

deze-plant-is-uitgeroepen-tot-kamerplant-van-het-jaar-2021.jpg

Heb jij je door de coronacrisis dit jaar ook ontpopt tot een echte plant mom en je groene vingers (her)ontdekt? Voeg dan op de valreep aan je wensenlijstje voor kerst de Maranta toe. Deze is nu al uit is geroepen tot kamerplant van het jaar 2021. 

En met deze verzorgingstips gaat deze populaire kamerplant ook na 2021 nog mee. 

Kamerplant van het jaar 2021

Na het afgelopen jaar kunnen we wel wat positiviteit gebruiken, en dat haal je voor een klein deel al in huis met de Maranta. Deze heeft de titel ‘kamerplant van het jaar 2021’ nu al gewonnen door de kleurrijke en vrolijke uitstraling dankzij allerlei verschillende tinten groen in de bladeren, de dieproze nerven en de wijnrode onderkant. Het is een echte blikvanger in je interieur.

Wil je het iets rustiger houden? Dan kun je ook voor de Maranta Lemon Lime gaan. Deze heeft geelgroene nerven in plaats van roze. Ook deze is door de verschillende kleuren groen in de bladeren bijzonder om naar te kijken en de nerven lijken soms bijna licht te geven. 

Maranta in huis 

Hoewel de Maranta uit verschillende variaties met elk een ander bladpatroon bestaat, is de verzorging van de plant hetzelfde. Maranta’s houden niet van direct zonlicht, maar juist van donkerdere plekjes in huis. Van de herfst tot en met de lente kun je ‘m het beste in halfschaduw zetten. In de winter mag de Maranta naar een iets lichtere plek, maar nog steeds niet in direct zonlicht. Ook is in hun natuurlijke habitat de luchtvochtigheid hoog, dus een plekje bij de kachel kan je kamerplant de das omdoen. 

Lees ook: Dít is de beste kamerplant voor jou op basis van je persoonlijkheid

Water geven 

Het is belangrijk dat de potgrond constant vochtig blijft. Geef daarom regelmatig kleine beetjes lauw water aan je Maranta. Om kalkvlekken om de bladeren te voorkomen kun je het beste regenwater of afgekoeld kookwater gebruiken. In de winter mag je iets zuiniger zijn met water geven, omdat de plant dan minder vocht nodig heeft. Om de luchtvochtigheid op peil te houden kun je de bladeren van je plant het beste regelmatig besproeien. Krullen de bladeren om, zijn de onderste bladeren geel of zitten er vlekjes op? Dan heeft je Maranta te weinig water. 

Extra voeding 

Heb je dé kamerplant van het jaar 2021 weten te bemachtigen? Dan heb je de eerste twee maanden geen extra plantenvoeding nodig. Daarnaast heeft de Maranta in de herfst en winter geen voeding nodig. In de lente en zomer kun je wat extra plantenvoeding geven, zodat de bladgroei wordt gestimuleerd. Houd hiervoor altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van je plantenvoeding aan. 

Tijd om te verpotten

Hebben jouw groene vingers de Maranta al twee jaar in leven weten te houden? Dan is het tijd om ‘m in het voorjaar te verpotten. Hiervoor heb je een pot nodig die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. En als je dan toch aan het verpotten bent, voeg dan wat hydrokorrels toe, zodat er nooit een laag water onder in de pot van de Maranta kan blijven staan.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Roomed.nl, Plantje.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant