Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dít is waarom het zo belangrijk is om je kamerplant stofvrij te houden

dit-is-waarom-het-zo-belangrijk-is-om-je-kamerplant-stofvrij-te-houden.jpg

Bij het schoonmaken van het huis horen de kleinste hoeken en gaten, en zélfs ook je planten. Wist je dat het voor je kamerplant heel belangrijk is om deze regelmatig stofvrij te maken? Dit bevordert de groei en gezondheid van je plant.

Gelukkig kun je de bladeren van je kamerplant weer glanzend maken door slechts een paar eenvoudige stappen te volgen.

Stof

Planten zetten water, zonlicht en CO2 om in zuurstof en werken dus luchtzuiverend in huis. Maar wanneer er een laagje stof op de bladeren komt, kunnen planten het zonlicht niet opnemen waardoor ze geen voedingsstoffen kunnen aanmaken. Het laagje stof is dus niet alleen slecht voor de groei en gezondheid van de kamerplant zelf, maar indirect ook voor je eigen gezondheid omdat je zuurstof misloopt.

Sommige planten, zoals vetplanten of hertshoornvaren, hebben een speciaal beschermlaagje op hun bladeren. Dit laagje beschermt de planten tegen direct zonlicht en wil je dus niet beschadigen. Deze hoef je dus niet af te stoffen.

Lees ook
Deze kamerplanten maken je productiever

Kamerplant stofvrij maken

Hoe kun je je kamerplanten het beste stofvrij maken? En hoe vaak moet je dit doen? Dit is afhankelijk van je huis. Het ene huis wordt sneller stoffig dan het andere, dus dit moet je goed in de gaten houden. Planten met grote bladeren vangen veel stof en kun je daarom beter vaker stofvrij maken. Hoe je dit precies doet, leggen we hieronder uit. Het belangrijkste is dat je vooral géén schoonmaakmiddelen gebruikt.

1. Plantenspuit en doekje

De makkelijkste manier om je planten stofvrij te maken, is door ze nat te spuiten met een plantenspuit en dit voorzichtig af te nemen met een doekje. Wel is het belangrijk om van tevoren te checken of de bladeren van je plant wel nat mogen worden. Sommige bladeren mogen niet nat worden, zoals die van een stippenplant.

2. Kwast

Bij sommige planten is het onmogelijk om deze schoon te maken met een doekje. We hebben het over de cactus. Deze kun je daarom het beste schoonmaken met een klein kwastje zodat je ook tussen de prikkers het stof kunt verwijderen.

3. Regen

Een goede manier om je planten af te stoffen is door ze in de regen te zetten. Als het niet regent kun je je planten ook onder een lauwwarme douche zetten. Van regen worden planten natuurlijk het allergelukkigst. Tip voor als je potgrond te nat wordt: dek dit af met een plastic zak.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Ook interessant