Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Van kaasresten tot kaarsvet: 6 tips voor een schoon huis na de kerstdagen

schoon-huis-na-de-kerstdagen-6-tips-om-alles-schoon-te-krijgen.jpg

Gezellige kerstdagen gehad, maar keek jij ook tijdens het kerstdiner al op tegen al dat schoonmaakwerk de volgende dag? Niet nodig: met deze tips heb je in no-time weer een schoon huis na de kerstdagen.

Van kaasresten tot kaarsvet: met deze tips heb je zo weer een schoon huis.

1. Gourmetlucht bestrijden

Drie dagen uitgebreid eten laat sporen na: een sterk aanwezige geur in huis, bijvoorbeeld. Wil je de volgende ochtend liever niet wakker worden in de lucht van het gourmetstel of de kaasfondue? Zet dan, voordat je naar bed gaat, bakjes met azijn en warm water, verspreid door het huis, neer. Laat ze de hele nacht staan. De azijn neutraliseert andere geurtjes en jij wordt wakker in een fris huis.

2. Kaasfonduepan schoonmaken

Kaasfondue is in veel gezinnen een winterse traditie, maar wat doe je met de aangekoekte pan na het eten? Laat de pan vollopen met koud water en afwasmiddel. Laat het een half uurtje staan. Gebruik absoluut geen warm water! Door de hitte smelt de kaas weer en dan wordt het een bende. Haal tot slot een stuk keukenpapier door de pan om de kaasresten te verwijderen.

3. Kerstboom buiten, alle naalden binnen

Het staat zo gezellig, maar uiteindelijk moet die boom toch echt de deur uit. Hoe doe je dit zonder een spoor van naalden door het huis achter te laten? Tref al voorbereidingen bij het opzetten van de kerstboom, door de boom op een stuk zeil te plaatsen. Een zeil van 2 bij 2,5 meter moet groot genoeg zijn. Na de feestdagen vouw je het zeil open en leg je de boom neer. Je draagt de boom zo zonder rommel het huis uit.

4. Kaarsvet wegföhnen

Snel maar net iets te hard kaarsen uitblazen… Zit er kaarsvet op je kleding of het tafelkleed? Plaats een stuk keukenpapier op de vlek en föhn de vlek net zo lang tot het keukenpapier het kaarsvet heeft geabsorbeerd.

5. De oven schoonmaken met zout

Hoog tijd om de oven schoon te maken. Strooi een riante hoeveelheid zout over de aangekoekte resten en zet de oven op 50 graden. Even geduld en je veegt de aangekoekte resten makkelijk weg met een vochtig doekje.

6. Nepsneeuw wegkrijgen

Je liet je helemaal gaan met de spuitbus nepsneeuw, en de eerste dag genoot je met volle teugen van je indoor winterwonderland, maar na een paar dagen zijn het slechts nog een aantal vieze vlekken. Tip: pak de ijskrabber uit de auto en verwijder hiermee de plakkerige laag. Mix alcohol met warm water om de vlekken, die de sneeuw achterlaat, weg te poetsen. Deze truc werkt voor ramen en de vensterbank.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Helpling
Beeld | iStock

Ook interessant