Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Waarom je juist nú je vogelhuisje moet schoonmaken

waarom-je-juist-nu-je-vogelhuisje-moet-schoonmaken.jpg

Hoewel vogels het hele jaar door gebruik maken van een vogelhuisje, is de winter misschien wel het belangrijkste seizoen. Zodra het kouder wordt dient het huisje namelijk niet alleen als nestkast, maar ook als slaapplek. Om ervoor te zorgen dat ze straks een beschut plekje hebben tegen de kou en regen, kun je het beste nu alvast beginnen met schoonmaken.

Het beste moment om een vogelhuisje onder handen te nemen, is namelijk vóór de winter. In oktober keren de vogels alweer terug naar je tuin en je wilt ze natuurlijk niet storen als ze er al in zitten.

Hoe maak je het vogelhuisje schoon?

Maak niet de fout om een sopje, groene zeep of ander schoonmaakmiddel te gebruiken voor het huisje: dit is namelijk slecht voor de vogels én de nestkast. Je kunt beginnen door al het achtergebleven nestmateriaal eruit te halen. Wanneer je dit er in laat liggen zullen de vogels het kastje namelijk niet snel uitzoeken. Heb je dit gedaan, dan kun je het huisje met kokend water schoonmaken. Dit doodt alle bacteriën, zonder een geur achter te laten. Hierdoor is het neutraal qua geur voor de nieuwe bezoekers. Laat het huisje binnen in huis goed drogen en hang het daarna weer buiten op.

Lees ook: waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

Waar hang je ‘m op?

Nu je vogelhuisje is schoongemaakt, kun je deze nog extra aantrekkelijk maken door ‘m op de juiste plek te hangen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het huisje zo beschut mogelijk hangt, op een plek waar het niet te hard waait. Ook is het fijn als er een boom of grote struiken rondom het huisje staan: dit geeft de vogels een extra veilig gevoel. Probeer het huisje daarnaast op ca. 1,80 meter hoogte te hangen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen huis & tuin, Natuurpuurzang
Beeld | iStock

Ook interessant