Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Jaren ’30 woningen zijn enorm populair en dít is de reden

m8mr0il60art_selected_wide_1200.jpg

Jaren ’30 woningen zijn momenteel érg gewild onder woningzoekenden. De huizen – vaak in groene buurten – zijn gebouwd in hoge kwaliteit. Ook zijn ze ontzettend sfeer- én stijlvol. Maar wat zijn dan die typische stijlvolle elementen die jaren ’30 woningen kenmerken?

We zetten een aantal kenmerken op een rij die typerend zijn voor een jaren ’30 woning.

Erkers en glas in lood

De meeste jaren ’30 woningen hebben een erker aan de voorzijde van het huis. De erker kun je van binnenuit knus inrichten door er bijvoorbeeld een stoel met een kleedje of een bankje neer te zetten. Een zithoek in de erker zorgt namelijk voor sfeer en zo kun je genieten van je woonkamer én het zicht naar buiten. De kleine raampjes boven de erker bevatten vaak glas in lood. Het glas in lood kan verschillende kleuren en vormen hebben en geeft een authentieke, karakteristieke uitstraling, maar niet alleen in de erker komt glas in lood voor. Dit element komt in de meeste jaren ’30 woningen vaker terug, zoals in de voordeur, in en-suite-deuren of zelfs in kastdeuren.

Warme binnenkomst en hoge plafonds en/of een balkenplafond

Typerend voor een jaren ’30 huis is een entree met luifel en een ronde voordeur. Het geeft je direct een warme binnenkomst. En eenmaal binnen, zal je meteen zien dat er veel hoge plafonds zijn en/of een balkenplafond. Tegenwoordig zijn de plafonds gemiddeld 2,60 meter hoog, terwijl het in de jaren ’30 niet ongebruikelijk was dat een plafond maar liefst drie meter hoog was. Dit zorgt direct voor een ruimtelijk gevoel.

Lees ook
10 goede voornemens voor een schoon én opgeruimd huis in 2021

En-suitedeuren

Bij de bouwstijl die destijds werd gebruikt, lag de nadruk op horizontale lijnen. Een van de meest typerende kenmerken zijn de en-suitedeuren. De voor- en achterkamer wordt op deze manier opgedeeld in twee delen wat zorgt voor veel sfeer. Daarnaast is het ook praktisch: terwijl je partner tv kijkt, kun jij genieten van een kopje koffie met een tijdschrift aan de keukentafel.

Schouw

Typische jaren ’30 huizen bezitten vaak een schouw in zowel de voor- als in de achterkamer. Deze zijn veelal gemaakt van natuursteen of marmer en staat vaak in de hoek van de kamers. Zelfs als de open haard niet meer werkt, kun je wel een sfeervolle hoek maken van deze plek.

Groene buurt

Niet alleen heeft een jaren ’30 woning heel veel karakter, ook de buurt waar het huis staat draagt hieraan bij. De natuur in deze buurten heeft al genoeg tijd gehad om bloemen en planten te laten groeien, terwijl in nieuwbouwwijken het groen nog moet ontwikkelen. Dit zorgt er voor dat buurten met jaren ’30 woningen een stuk groener zijn dan nieuwere wijken.

Bron | Buitenlevengevoel.nl, Leefmakelaars.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant