Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dít is de ideale nachtstand van je verwarming om te besparen

07kroxb69w38_selected_wide_1200.jpg

In de winter maakt de verwarming bij veel Nederlanders weer overuren. Als je ’s nachts de thermostaat op de juiste stand zet, wordt je energierekening een stuk lager én draag je je steentje bij aan een fossielvrij leven. Wij hebben de perfecte nachttemperaturen per verwarming voor je op een rijtje gezet.

Margriet samen met Vattenfall

HR-combiketel

Heb je een woning met een HR-combiketel en radiatoren? Dan is de ideale nachtstand zo’n 5 graden lager dan overdag wanneer je thuis bent. Als vuistregel kun je voor de nachtstand dus vanuit gaan van 15 à 16 graden. Zo kun je wel 80 euro per jaar besparen.

Vloerverwarming of LTV

Als je een Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt, kan de thermostaat ’s nachts beter blijven staan op ongeveer 18 graden. Anders duurt het in de ochtend veel te lang voordat het huis is opgewarmd. En dat wil je natuurlijk niet met deze kou.

Solo warmtepomp

En heb je een solo warmtepomp met een Low H2O-installatie dan is een constante temperatuur van 20 graden het meest verstandig. Je hoeft deze ’s nachts dus niet perse lager te zetten. Als je op vakantie gaat, is een verlaging van 4 graden aan te raden. Dan ben je namelijk wat langer van huis.

Slim hulpje

Met een slimme thermostaat kun je vooraf instellen wanneer je verwarming op welke temperatuur moet staan. Dat is lekker makkelijk en bespaart je energie. Ook als je een klokthermostaat hebt, kun je instellen dat de temperatuur op een vaste tijd automatisch omlaag gaat. Bij voorkeur een uur voordat je naar bed gaat. Heb je geen slimme thermostaat of klokthermostaat? Maak er dan een gewoonte van om een uur voordat je gaat slapen de thermostaat lager te zetten. Dit scheelt je een leuk zakcentje.

Benieuwd naar nog meer handige tips om energie te besparen? Die vind je hier.

Ook interessant