Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Met déze tips verwijder je beschadigingen uit je houten vloer

vrouw-vloer-schoonmaken.jpg

Een houten vloer in huis is prachtig! Toch is een beschadiging helaas snel gemaakt. Zonde natuurlijk, want je wilt het liefst een leven lang genieten van je -vaak dure- houten vloer. Gelukkig zijn er een aantal middelen om de beschadigde vloer zo goed mogelijk te herstellen.

Het grootste voordeel is: je hebt het waarschijnlijk al in huis.

Krassen

Al snel kan er een kras ontstaan op een houten vloer, door het verplaatsen van meubels of de gesp van een tas. Gelukkig kun je deze krassen zo goed mogelijk herstellen. Meng hiervoor één deel azijn met een gelijk deel olijfolie en schenk dit in een plantenspuit. Schud goed en spuit eerste een klein beetje op een onopvallende plek om te kijken of het je vloer niet te donker maakt. Als het er goed uitziet, kun je een klein beetje sprayen op de krassen en daarna inwrijven met een zachte microvezeldoek. De kras zal helaas nooit helemaal weggaan, maar doordat dit middel de kras donkerder maakt, zal het minder opvallen. Heb je toevallig nog een walnoot in huis? Dít trucje kan ook helpen om de kras te laten verdwijnen.

Lees ook
Deze negen plekken worden vaak vergeten tijdens het stofzuigen

Waterschade

Het kan voorkomen dat de vloer beschadigd is door water. Lekkage kan de grote boosdoener zijn en de vlek is vervolgens wit geworden. Om deze vlek te kunnen behandelen zet je een sterke kop thee, zoals Engelse thee of Earl Grey. Vervolgens dip je hier een doekje in en wrijf je voorzichtig met de doek over de lichte plek om hem weer donkerder te maken. Herhaal dit totdat de lichte kleur weer is bijgetrokken.

Deuk

Is er een keer iets op de vloer gevallen waardoor er een deuk in zit? Gebruik dan een strijkijzer om de schade te herstellen. Leg een theedoek over de deuk en strijk eroverheen met het strijkijzer. Deze truc werkt vooral op gelakte vloeren, omdat de hitte van het strijkijzer de lak doet smelten, waardoor het opnieuw strak komt te liggen.

Beschadigingen op de houten vloer voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Houd daarom de vloer goed schoon, leg een deurmat aan de ingang van de kamer en breng viltjes aan onder meubelpoten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Tipsvanoma.com
Beeld | Getty Images

Ook interessant