Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zó kun je je houten terras het beste schoonmaken

hond-houten-terras.jpg

Nu het deze week gemiddeld boven de 15 graden is, is deze periode het perfecte moment om je houten terras én tuinmeubelen schoon te maken. Zo kun je er in de lente en zomer van genieten. Schoonmaken kun je op verschillende manieren doen.

Wij leggen het graag uit en delen ook een tip hoe je het terras en de tuinmeubelen kunt beschermen.

Houten terras en tuinmeubelen schoonmaken

Afgelopen winter heeft niet alleen je houten terras, maar ook je houten tuinmeubelen het flink te verduren gehad. De groene algen en mossen zorgen voor een lelijke groene aanslag op je terras. Dit ziet er niet alleen heel onfris uit, ook wordt je terras glad waardoor je kunt uitglijden. Je kunt daarom het beste één keer per jaar je houten terras grondig schoonmaken.

En als je dan toch bezig bent, neem dan je houten tuinmeubelen ook meteen mee. Doe je dit vroeg in het voorjaar, dan heb je er de hele lente en zomer profijt van. Met de volgende producten kun je beginnen aan de grote schoonmaak:

1. Schoonmaakazijn

Ook in de tuin is schoonmaakazijn onmisbaar. Dit komt door de hoeveelheid zuur in het product waardoor algen en mossen doodgaan. Wel moet je de schoonmaakazijn verdunnen met een scheut warm water voordat je begint met schrobben. Gebruik hiervoor een harde, niet-metalen borstel. Schoonmaakazijn is daarnaast ook ideaal als je onkruid weg wilt halen en voor nog meer huishoudelijke klusjes.

2. Combinatie groene zeep en soda

Iets milieuvriendelijker dan schoonmaakazijn is de combinatie van groene zeep en soda. Deze natuurlijke ingrediënten zijn niet schadelijk voor bloemen, planten en gras. Vul een grote emmer met 10 liter warm water en los daar ongeveer 5 eetlepels groene zeep in op en 5 eetlepels soda. Begin vervolgens met schrobben en laat het goedje een uur intrekken. Spel daarna af met schoon warm water.

Lees ook:
Gooi oude kranten niet weg: 6x zó kun je ze in de tuin hergebruiken

3. Hogedrukreiniger

De hogedrukreiniger is een gemakkelijke oplossing omdat schrobben niet nodig is. Op de lange termijn is dit alleen niet de beste oplossing, omdat het hout kan beschadigen. De algen en het mos zouden hier zelfs sneller door terugkomen. Wil je toch het houten terras en het tuinmeubilair schoonmaken met de hogedrukreiniger? Gebruik dan warm water en zet de straal niet te hard.

4. Speciale reinigingsproducten

Uiteraard bestaan er ook speciale reinigingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn om de algen en het mos te verwijderen van je houten terras en tuinmeubelen. Deze tasten het hout niet aan en zijn vaak erg doeltreffend én makkelijk in gebruik. Lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing voordat je aan de slag gaat.

Je houten terras beschermen

Als je houten terras en tuinmeubelen er weer piekfijn uitzien, is het een goed idee om het hout te beschermen tegen weer en wind. Je kunt het beste met een verfborstel of een roller speciale houtolie of beits aanbrengen op het hout. Zorg er wel voor dat je met de nerf van het hout mee beweegt. Als je olie gebruikt, veeg de overtollige olie dan weg met een doek. Op deze manier kun je zo lang mogelijk genieten van je mooie houten terras en tuinmeubelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Aanleggenterras.nl, Huisentuinliefde.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant