Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Hoe hygiënisch is een houten pollepel eigenlijk?

hoe-hygienisch-is-een-houten-pollepel-eigenlijk.jpg

Iedereen heeft wel een houten pollepel in de keukenla liggen. Ze zijn ideaal voor pannen met anti-aanbaklaag, omdat ze het oppervlak niet beschadigen. Daarnaast nog een voordeel: de warmte wordt niet geleid naar het handvat. Maar zijn ze wel hygiënisch?

Dít moet je weten voordat je weer een houten pollepel gaat gebruiken.

Houten pollepel

De houten pollepel gebruik je om zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten te roeren. Maar ook in bakgerechten is de pollepel ideaal. Omdat hout poreus is, zou je denken dat er bacteriën in de lepel komen. Zeker als je de houten lepel door een saus zwiert of door de soep roert. Gelukkig valt het wel mee.

Olie en vocht uit het eten trekt in de houten pollepel: als je ooit met een houten lepel in een tomatensoep hebt geroerd, weet je dat je die rode kleur er niet zomaar vanaf krijgt. Gelukkig blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat die vloeistoffen in het hout blijven zitten en niet meer worden afgegeven. Eventuele bacteriën kunnen zich daarom niet vermenigvuldigen; ze gaan uiteindelijk dood.

Lees ook
Déze spullen uit je keuken kun je beter gelijk weggooien

Schoonmaken

Om er wel zeker van te zijn dat de bacteriën gedood worden, was je de houten pollepel gewoon af met de hand in een heet sopje met afwasmiddel. Droog het daarna goed af en/of laat indien mogelijk drogen aan de lucht.

Je kunt houten kookgerei beter niet in de vaatwasser stoppen. Vooral de hete lucht aan het einde van het programma is slecht voor het hout. Het droogt ervan uit en hierdoor kunnen er barsten ontstaan in snijplanken, pollepels en spatels. Zie je scheurtjes of barsten in het hout? Gooi het dan gelijk weg. Ziet de houten pollepel of houten snijplank er ruw uit? Smeer het in met wat olie en het ziet er weer uit als nieuw.

Handig gebruik van de houten pollepel

Op de volgende momenten komt een houten pollepel goed van pas:

  • Als pastahulpje. Als de pasta kookt, leg je de houten lepel ín de pan. Op deze manier zal de pasta niet aan elkaar kleven.
  • Om te checken of het frituurvet al warm genoeg is: steek een klein stukje van je lepel in het frituurvet, en als het begint te borrelen is het klaar!
  • Als je iets wil koken zoals rijst of pasta, en je legt een houten lepel dwars op je kookpot, dan voorkom je dat het water zal overkoken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant