Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo vaak zou je je hoofdkussen eigenlijk moeten vervangen

je-hoofdkussen-vervangen-zo-vaak-zou-je-dat-eigenlijk-moeten-doen.jpg

Huidschilfers, ongewassen haar en zweet. Dat je regelmatig je kussensloop moet wassen, dat is vast geen nieuwe informatie. Maar je hoofdkussen vervangen? Dat doen de meeste mensen nog te weinig. Gaat jouw hoofdkussen al een aantal jaren mee? Dan is ‘ie waarschijnlijk binnenkort wel aan vervanging toe. 

Dit is hoe vaak je je hoofdkussen eigenlijk zou moeten vervangen. 

Bron van bacteriën

Je kunt je kussensloop nog zo vaak wassen en zelfs je hoofdkussen kun je af en toe in de wasmachine gooien, toch blijft dit een feest voor bacteriën. Het gemiddelde Nederlandse hoofdkussen schijnt zo’n 350.000 bacteriën te bevatten. Best een goed idee dus om ‘m niet alleen wat vaker schoon te maken maar ook af en toe een nieuwe te kopen. Daarnaast is je hoofdkussen ook een favoriet plekje van de huisstofmijt. Heb je de laatste tijd veel last van rode ogen, een verstopte neus, niesbuien of andere allergische reacties in de ochtend? Dan kan je dit waarschijnlijk makkelijk verhelpen door een nieuw kussen aan te schaffen. 

Zo vaak moet je je hoofdkussen vervangen

Sommige mensen hebben hun hoofdkussen al tientallen jaren. Dat is echt te lang. Maar hoe lang je precies met een hoofdkussen kunt doen tot het tijd is voor een nieuwe, daar is geen exacte formule voor. Wel wordt aangeraden om anderhalf jaar tot maximaal drie jaar hetzelfde hoofdkussen te gebruiken voor je ‘m echt zou moeten vervangen. Na twee jaar op hetzelfde hoofdkussen te hebben geslapen bestaat deze gemiddeld namelijk voor ongeveer 10 procent uit dode huidcellen. 

Controleren 

Het hangt natuurlijk ook af van het materiaal en hoe intensief je je kussen gebruikt, hoe lang deze ongeveer mee gaat. Transpireer je veel, heb je veel last van roos of zit je kussen onder de gele vlekken? Dan kan je ‘m waarschijnlijk al eerder vervangen, dan wanneer je bijvoorbeeld een beschermsloop gebruikt. Hierdoor kunnen minder huidschilfers en vuil in het hoofdkussen komen. 

Lees ook: Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen?

Slijtage

Naast dat het dus wel zo fris is om regelmatig je hoofdkussen te vervangen, kan het ook een hoop nek- en rugklachten voorkomen. Heb je de laatste tijd meer last van hoofdpijn of pijn in je nek of rug als je wakker wordt? Dan zou dat wel eens door een versleten hoofdkussen kunnen komen. Naast dat je natuurlijk met het blote oog kunt zien of je kussen een stuk platter is geworden dan toen je ‘m kocht, kun je ook de elasticiteit controleren. Dat doe je door je kussen dubbel te vouwen en hier een schone schoen op te leggen. Blijft je schoen op het kussen staan? Dan is je hoofdkussen zijn elasticiteit verloren en is het tijd voor een nieuwe. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Tipsenweetjes.nl, Sleepwise, de Nachtwacht
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant