Wonen & Tuinieren

Hoe vaak moet je de wc schoonmaken?

hand-with-glove-showing-thumb-up-sign-against-clean-toilet.jpg

Waarschijnlijk is het niemands favoriete klusje. Maar nodig is het wel: het toilet schoonmaken. En dan hebben we het niet alleen over de wc-bril. Dat is namelijk niet de meest vieze plek in het kleine kamertje…

Zo vaak moet je het toilet schoonmaken
De wc is en blijft een broedplaats van bacteriën. Goed schoonmaken is dan ook het devies. Hoe vaak zou een toilet een schoonmaakbeurt moeten krijgen? Weekblad Libelle geeft de richtlijn om het toilet één keer per week een grondige beurt te geven. Daarbij maak je niet alleen de wc-bril en de binnenkant van de pot schoon, maar krijgen ook de buitenkant, de deurklink, spoelknop en wastafel een sopje. Tussendoor kun je dan twee keer per week de kleinere taken bijhouden, zoals het schoonmaken van de bril of de deurklink. Daarbij geven ze ook de logische regel: hoe meer mensen in huis, hoe vaker een schoonmaakbeurt verstandig is. Nu klinkt dit misschien alsof zo’n schoonmaakbeurt veel tijd kost. Maar juist door het regelmatig even te doen, wordt de wc nooit echt vies en ben je dus sneller klaar.

Dit zijn de meest vieze plekken op het toilet
Ook professioneel schoonmaakster Els Jacobs geeft aan dat een wc af en toe een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft, naast een snel lapje één of twee keer per week.  Op haar website geeft De Huishoudcoach precies aan wat de meest vieze plekken zijn in het toilet: de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop. Volgens de coach blijkt uit onderzoek dat deze onderdelen meestal dertig keer meer bacteriën bevatten dan de wc-bril, die iedereen altijd zo grondig boent. Haar tip: neem deze bacterie-gevoelige plekken onder handen door ze af te nemen met een prop wc-papier en wat spiritus en ze daarna even aan de lucht te laten drogen.

Dit is een samenvatting van haar stappenplan voor het grondig reinigen van het toilet:

Dit heb je nodig: handschoenen, wc-borstel, (microvezel)doekjes (3 stuks), toiletreiniger, schoonmaakazijn, een handwarm sopje met een scheutje allesreiniger, spiritus, dweil.

En zo pak je het grondig aan:

Stap 1: gooi alle losse prullen en lege rollen weg en leeg prullenbakjes.

Stap 2: trek handschoenen aan, spuit toiletreiniger of schoonmaakazijn in de toiletpot en onder de rand en gebruik de toiletborstel om de binnenkant schoon te maken. Daarna zet je de borstel ongeveer tien minuten in de pot, zodat deze ook schoon wordt. Ondertussen sop je de buitenkant, de bril, klep en het waterreservoir met een warm sopje. Droog deze delen af en trek daarna door, zodat de borstel en pot schoonspoelen.

Stap 3: maak een nieuw sopje met allesreiniger en gebruik een nieuw doekje om alle wanden af te nemen en droog ze daarna af.

Stap 4: heb je een wastafel(tje)? Maak dan wederom  een nieuw sopje en sop met een nieuw doekje de wastafel, de kraan en het zeeppompje en droog daarna weer af.

Stap 5: als vijfde stap neem je de de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop onder handen met een prop wc-papier en wat spiritus en laat ze daarna even aan de lucht drogen.

Stap 6: neem met een natte dweil de vloer af en droog deze eventueel na. Handen wassen en klaar is de klus!

Op haar site of in haar boek vind je nog veel meer handige huishoudtips!

Foto | iStock

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant