Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit is op hete dagen het beste tijdstip om je planten water te geven

planten-water-geven-tuin-sproeien-margriet.jpg

Met de hitte en droogte van de afgelopen dagen is het flink afzien voor planten in de tuin of op het balkon. Geef je ze wel genoeg water? En doe je dat ook op het goede moment van de dag?

Want het tijdstip waarop je de planten water geeft, kan een wereld van verschil maken.

Elke dag water

Als het zo warm is als de afgelopen dagen, is het echt geen overbodige luxe als je planten elke dag water krijgen. Misschien zelfs twee keer per dag. Dat is afhankelijk van hoe vochtig de aarde nog is en van de conditie van het betreffende plantje. Maar overdag de tuinslang of gieter erbij pakken is dan weer geen goed idee. Als de zon fel op de planten schijnt en de temperatuur op z’n hoogst is, verdampt het water in no time. Terwijl de hele truc op hete dagen juist is dat een plant als het ware leert het water ook diep vanuit de bodem of pot op te slurpen.

Koel tijdstip

Je kunt dus beter ’s ochtends vroeg of op de latere avond je tuin sproeien. Hoe koeler het is, hoe beter: tussen 6.00 en 9.00 uur ’s ochtends en 18.00 en 22.00 uur ’s avonds zit je goed. En als je planten de hele dag in de zon staan, kun je het misschien het best afstemmen op de zonsopgang en zonsondergang. Dan moet je wel vroeg opstaan (rond 5.00 uur) of niet te vroeg naar bed gaan (rond 22.15 uur).

Gun ze schaduw

Om je planten een beetje tegen de hitte te beschermen, is het verder slim om ze in de schaduw te zetten of er een parasol boven te plaatsen. Daardoor drogen ze minder snel uit. Ook helpt het om een schoteltje of schaal onder de pot te zetten, zodat het water niet wegloopt.

Citroenen, olijven, sinaasappels en vijgen uit eigen tuin eten? Deze set van vier mediterrane fruitboompjes koop je nu met 56% korting in de Margriet Shop.

Bronnen | Intratuin, Max vandaag
Beeld | iStock

Ook interessant