Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Het zonnetje in huis! Wist je dit al over de bolchrysant?

gouden-bloem.jpg

Wie een bolchrysant cadeau doet, wenst de ander eigenlijk een lang, gelukkig en gezond leven toe. Het perfecte kadootje dus. En het is ook nog eens een plaatje!

De bolchrysant is een echte herfstschoonheid. Deze gouden bloem – Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’ – is een zonnetje van zichzelf. Met najaarstemperaturen, schaduw en af en toe een zonnestraal krijg je een rijke bloei. Samen vormen de kleine chrysanten een grote kleurige bol.

De kleuren van deze bloeiende struik passen perfect bij een Indian Summer; paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. De tuinplant is ook perfect als cadeau. Naast dat je de lievelingskleur van de gelukkige kunt kiezen, wens je diegene – volgens de symboliek – een lang gelukkig en gezond leven toe.

En… wist je dit allemaal al over deze prachtige bloem?

  1. De bolchrysant wordt ook wel de ‘kortedagplant’ genoemd. Waarom? Deze tuinplant maakt bloemen zodra de dagen korter worden.
  2. Volgens de symboliek is dit een geluksplant. De Japanners geloven dit heilig en hebben er zelfs het ‘Festival van geluk’ voor in het leven geroepen.
  3. Chrysant is als plant is al heel lang bekend en wordt al genoemd in geschriften van 1500 jaar v. Chr. In China werd chrysant gekweekt als geneeskrachtig kruid.
  4. De bolchrysant is ook de perfecte bloem om te checken of iemand nog van je houdt. De voorspellende gave van deze bloem is een traditie die uit de oude volksgeloven rondom de chrysant komt. ‘Hij houdt wel van me, hij houdt niet van me..’
  5. In het Engels wordt bolchrysant ook wel ‘kussenchrysant’ genoemd omdat de weelderig gebloemde bol lijkt op een zacht kussen (maar niet echt je hoofd erop leggen natuurlijk…).

Beeld en bron: mooiwatplantendoen.nl

Lees ook

Haak mee met Dennis: gratis patroon voor een geluksklavertje
Dit is waarom je twee verschillende sokken moet dragen
Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant