Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Help, de potgrond van mijn plant is wit uitgeslagen. Wat is er aan de hand?

kamerplanten-ehbo.jpg

De kamerplant is helemaal terug van weggeweest. Sterker nog, hoe meer je er in huis haalt, hoe beter. Toch blijkt het verzorgen van planten vaak een lastiger klusje dan gedacht. In het boek Het plantenlab geeft Judith Baehner EHBO voor planten. Handig!

Wit uitgeslagen potgrond of witte kringen

Probleem: de potgrond van de plant is wit uitgeslagen of heeft witte kringen. Wat is er met de plant aan de hand en wat is het reddingsplan? De witte aanslag is kalk of zoutaanslag uit het kraanwater en dat is niet goed voor het evenwicht van je plant. Om de plant te redden haal je de bovenste laag aarde uit de pot. Spoel daarna de aarde goed door met regenwater en vul de pot aan met verse potgrond. Geef je planten voortaan het liefst regenwater.

Bladeren gaan slap hangen

Nog zo’n veel voorkomend plantenprobleem is dat de bladeren slap gaan hangen en/of verdrogen en eraf vallen. Dit is een teken dat je de plant te weinig water geeft en de aarde verdroogd is. Vooral in de zomer verdampen planten met grote bladeren veel vocht en zullen ze extra water nodig hebben. In de winter kan het in huis te droog zijn, waardoor de aarde droog wordt. Dompel je plant dan in water tot de aarde verzadigd is en er geen belletjes meer uit de pot komen. Laat de plant daarna uitlekken. Veel planten kunnen wel tegen een stootje en zullen na een dompelbeurt weer opleven.

Gele of bruine stippen op bladeren

Als je plant bladeren heeft waarop gele of bruine plekken en/of stippen komen, dan staat de plant te veel in de zon en is bijvoorbeeld door spuiten met de plantenspuit verbrand. Zet je plant daarom uit de zon of plaats een scherm, zodat je direct zonlicht voorkomt.

Krul in blad of niet mooi in vorm

Sommige planten krijgen een krul in het blad of groeien niet mooi in vorm. Is dit bij jouw plant het geval, dan is het verstandig om te checken op insecten. Ook kan er sprake zijn van een schimmel of een schommeling in temperatuur. Let op, ook verfdampen kunnen de oorzaak zijn, als je net hebt geschilderd in huis.

 

hetplantenlabMeer EHBO voor planten?

Dat kun je lezen in het boek Het plantenlab van Judith Baehner. Je komt er eveneens alles te weten over kamerplanten en alle praktische vragen komen aan bod: de keuze van je planten, verzorging, maar ook stekken, zaaien en verpotten.
Het plantenlab, Judith Baehner, € 19,95 (ISBN 9789462500549) via Forte Uitgevers

Ook interessant