Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Helemaal hip: de hortensia (en zo verzorg je hem)

hortensias.jpg

Voor alle enthousiaste tuinvrouwen komt deze week de hortensia aan de beurt. Deze plant is leuk voor in de tuin maar komt ook prima tot zijn recht op een terras of balkon in een sfeervolle plantenpot. De vrolijke eyecatcher is verkrijgbaar in verschillende soorten, met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Is je tuin of balkon ook toe aan een kleurrijke make-over? Margriet geeft je alvast wat tuininspiratie!

Fleurig het voorjaar in met de hortensia

Zodra de eerste voorjaarszonnestralen zich laten zien is het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende gekte, bij de meesten beter bekend als de lentekriebels. Iedereen rent naar het tuincentrum om daar plantjes aan te schaffen, er wordt driftig in tuinen geharkt en de vreugde kan niet op.

Soorten hortensia

De bekendste hortensia is de boerenhortensia. Deze klassieker heeft zijn naam te danken aan zijn verleden, waar deze soort vooral te vinden was aan de schaduwkanten van boerderijen. Er zijn twee varianten boerenhortensia’s: de schermhortensia en de bolhortensia. Het verschil is dat bij een schermhortensia de bloemschermen bestaan uit kleinere bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenzijde, terwijl een bolhortensia zich kenmerkt door grote bloemen die samen een mooie bol vormen.

Een andere soort hortensia die zich kenmerkt door een bolvorm is de sneeuwbalhortensia. Zoals de naam al doet vermoeden herken je de sneeuwbalhortensia aan zijn grote witte bollen die soms een doorsnede hebben van wel twintig centimeter. Door de grote omvang van de bollen heeft deze soort wel als nadeel dat het risico bestaat dat de bloemen bij regen topzwaar worden en uiteindelijk op de grond vallen. Misschien niet de meest doordachte keuze voor in ons kikkerlandje, maar wij kunnen de sprookjesachtige uitstraling in elk geval niet weerstaan!

Een hortensiasoort die er wel een erg bijzondere bijnaam aan overhoudt is de pluimhortensia. Deze soort die je herkent aan de pluimvorm wordt ook wel ‘schapenkop’ genoemd. De bloemen kom je vaak in wit of limekleur tegen, maar ook in combinaties van rood of wit met roze.

Zie je liever wat opvallendere kleuren terug in de tuin? Dan is er ook nog de dubbelbloemige hortensia. Deze soort heeft meerdere bloemen aan één tak. De takken van deze hortensia zijn stevig waardoor de bloemen mooi rechtop blijven staan en je dus niet bang hoeft te zijn dat een flinke regenbui je tuinproject om zeep helpt. Daarnaast is er goed nieuws als je door de bloemen het bos niet meer ziet als het aankomt op het kiezen van een kleur: de dubbelbloemige hortensia verandert namelijk van kleur gedurende het bloeiseizoen!

Als laatste is er voor iedereen die niet is gezegend met een grote tuin, maar toch de boel graag wat wil opfleuren. de klimhortensia. Deze soort is een zelfhechtende klimmer die je tegen een schutting of muur kunt laten groeien. Let wel op: in de schaduw groeit en bloeit deze soort beter dan in de volle zon.

Deze mooie plant snel in huis halen? Bij 8x Margriet krijg je een prachtige Hortensia voor maar 29,95 euro! Kijk snel hier!

Hortensia special

Bloeitijden en verzorging

De bloeitijden van de hortensia’s verschillen per soort. De boerenhortensia heeft over het algemeen de langste bloeiperiode, namelijk van mei tot oktober. De boerenhortensia Forever&Ever® bloeit zelfs tot aan de eerste nachtvorst. De soort maakt op zowel oude als nieuwe takken knoppen aan en blijft zo gedurende de hele bloeiperiode prachtig. Hierdoor blijft de boerenhortensia Forever&Ever® onder de 90 cm. Snoeien is dus niet nodig maar als je snoeit, ben je in het voorjaar toch verzekerd van een uitbundige bloemenpracht.

Zowel de dubbelbloemige als de klimhortensia beginnen hun bloeitijd in juni. De klimhortensia heeft naast de sneeuwbolhortensia de kortste bloeitijd. Alleen in juni en juli versiert deze soort de muren of schuttingen van je tuin met witte bloemschermen. De sneeuwbolhortensia en de boerenhortensia Forever&Ever® bloeit op nieuwe takken en kan dus jaarlijks worden gesnoeid zonder verlies van bloemen. Bij de pluimhortensia, die van juli tot september bloeit, wordt jaarlijks snoeien aangeraden omdat deze anders vrij hoog wordt.

Aan het einde van het seizoen verkleuren alle bloemen licht. Dit is afhankelijk van het weer en de soort. Zo kan een witte hortensia bijvoorbeeld een lichte roze tint krijgen en een blauwe hortensia kan verkleuren naar lichtpaars. Maak je geen zorgen, volgend jaar komen de bloemen namelijk gewoon weer terug in hun oorspronkelijke kleur.

De wisseltruc

Heb je stiekem toch een klein beetje spijt van de kleurkeuze van je felroze hortensia’s of ben je eigenlijk wel weer uitgekeken op al dat blauw in de tuin? Geen nood! Met deze wisseltruc kun je je oogverblindend roze bloemperkje in no time veranderen naar blauw en andersom.

Dat zit namelijk zo: een zure grond geeft blauwe bloemen. Je kunt roze bloemen blauw laten kleuren door aluminiumsulfaat of hortensiablauwmaker aan de grond toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de bodem zuurder wordt waarop de bloemen reageren en blauw kleuren. Dit trucje andersom uitvoeren? Verlaag dan de zuurgraad van de grond door bijvoorbeeld kalk toe te voegen. Om de exacte zuurgraad van de bodem te bepalen, is het verstandig om de grond te laten testen door een vakman of bij een tuincentrum. Zij geven je advies op maat!

Do it yourself (DIY)

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan: trakteer je tuin, terras of balkon (maar stiekem vooral jezelf…) op een kleurenexplosie van hortensia’s! Kan manlief dat niet zo waarderen? Ga dan voor een subtiele kleur zoals wit of licht limegroen.

In de tuin planten
Als je de hortensia’s in de tuin wilt planten, houd er dan rekening mee dat het gat twee keer zo groot moet zijn als de potkluit. Strooi voldoende potgrond of turf in het plantgat, haal de plant uit de kwekerspot en laat de wortels schrikken door op een paar plaatsen de wortelkluit de beschadigen. Dit doe je door hier een paar keer in te duwen, hiermee wordt de hergroei van de wortels gestimuleerd. Hierna kan de hortensia in het gat worden geplaatst. Vul het gat op met grond en druk stevig aan. Vergeet natuurlijk niet om de hortensia regelmatig water te geven!

In een pot
Wanneer je hortensia’s in een pot wilt planten om je terras of balkon op te fleuren, moet je er vooral op letten dat de pot groot genoeg is en het overtollige water weg kan via een gat aan de onderkant. Als het water niet weg kan, heeft dit als gevolg dat de wortels gaan rotten en dat wil je natuurlijk niet!

Dompel de wortelkluit een poosje onder water zodat deze zich volzuigt met water, verwijder daarna de oude pot en plaats de hortensia in de nieuwe pot, waarbij de kluit enkele centimeters onder de rand komt. Vul de pot vervolgens op met potgrond en druk deze aan. Om overstromingsgevaar te voorkomen is het verstandig de pot tot ongeveer 1,5 centimeter onder de rand te vullen. Let er wel op dat een hortensia in een pot veel water nodig heeft. Anders zit je voordat je het weet weer op je kleurloze balkon vol afgunst te gluren naar het vrolijke tuintje van de buurvrouw…

Lees ook:

De pannenkoekplant is weer helemaal hip
Snurker in huis? Zet deze plant op je nachtkastje!
Lifehack: dit plantje jaagt spinnen weg

Bekijk ook:

Handen wassen?  In dit filmpje zie je hoe je je handen goed wast en virusvrij maakt.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant