Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Haal de lente in huis met narcissen!

02-2016-04.jpg

Geen enkele bol past zo bij het voorjaar. Met hun prachtige gele trompetbloemen zijn fleurige narcissen een instant sfeermaker in je huis. Binnen komen ze vrij snel tot bloei, waar deze beauty’s alvast in volle glorie een voorproefje geven van de naderende lente. 

Narcissen passen in elk interieur

Als vrij strakke woonplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – passen narcissen prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Vooral de planten met de hagelwitte en felgele bloemen zijn een geweldige match met primaire kleuren en verspringende patronen. Zet verschillende soorten narcissen in dezelfde kleur bij elkaar voor een strakke, moderne uitstraling. Of meng gele en witte tinten voor een wat speelser effect.

Zo heb je er lang plezier van

Narcissen groeien en bloeien het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Ze zoeken altijd de zon. Daarom kun je narcissen die je binnen in een pot hebt staan, het best af en toe een slagje draaien. Dan groeien ze niet scheef. Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. De combinatie met glas is vooral zo mooi omdat je dan de wortels kunt zien en het hele groeiproces van de bolplant in laagjes kunt volgen.

Wist je dat over narcissen?

  • De plant is genoemd naar Narcissus,  de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water, dat hij er uiteindelijk in viel en verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.
  • Narcissen zijn perfect zijn om je huis rond de paasdagen een feestelijk voorjaarstintje te geven: ze zijn verkrijgbaar in alle tinten geel, van zacht romig tot knallend.
  • De narcis is de nationale bloem van Wales. De nationale plant is prei: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts, zodat ze elkaar onderling goed konden onderscheiden van de vijand. In het Welsh lijkt het woord voor prei sprekend op dat voor narcis. Cenhinen = prei, cenhinen pedr = daffodil, oftewel narcis. Omdat die laatste toch een stuk lieflijker is, is de narcis door de jaren heen het nationale symbool van Wales geworden. Het helpt dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.

Narcis is de woonplant van de maand februari. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Meer info op mooiwatbloemendoen.nl.

Uitgebloeid? De tuin in!

Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over om volgend jaar weer te kunnen bloeien. Knip daarom de uitgebloeide bloemen af, maar laat het groen zitten. De bol haalt zijn voeding uit de afstervende bladeren. Zodra de grond niet meer bevroren is, kunnen de narcisbollen de grond in. Ze zullen volgend jaar je tuin opfleuren!

Ook interessant