Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Onderzoek: een groene tuin maakt je gezonder én gelukkiger

onderzoek-een-groene-tuin-maakt-je-gezonder-en-gelukkiger.jpg

Duik jij vanmiddag de tuin weer in om bloemetjes te planten, onkruid te wieden of het gras te maaien? Dan ben je heel goed bezig! Uit onderzoek blijkt namelijk dat actief bezig zijn in de tuin je niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger maakt.

Zelfs lekker luieren in een groene omgeving helpt je gemoedstoestand te verbeteren.

Ontspannen

Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de Britse Univerisity of Exeter en de Royal Horticultural Society aan bijna 8000 mensen gevraagd of ze een eigen tuin hadden, en hoe vaak ze in die tuin te vinden waren om te tuinieren of te ontspannen. Die cijfers hebben ze vervolgens geanalyseerd. Daaruit bleek dat mensen met een eigen groene tuin een stuk actiever en gezonder zijn dan mensen zonder tuin, én hun leven als gelukkiger bestempelen. Zelfs alleen ontspannen, zoals het lezen van een boek of gewoon lekker luieren, blijkt al positieve gezondheidseffecten te hebben.

Lees ook: Weg met het onkruid in de tuin? Zonde, hier is het goed voor

Gezonder

Mensen met een eigen groene tuin zijn dus gelukkiger dan mensen die geen eigen tuin hebben. Ook bewegen ze door het tuinieren volgens de onderzoekers meer: ze voldoen vaker aan de richtlijnen voor dagelijkse lichaamsbeweging dan mensen zonder eigen grond. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Ook als je daar tijd doorbrengt heeft het volgens de wetenschappers al gezondheidsvoordelen.

Openbare groene ruimtes

Voldoende toegang tot een tuin maakt je dus gezonder en gelukkiger, maar lang niet iedereen is voorzien van die luxe. Vooral mensen die in een stad wonen, of een huurwoning hebben, blijken vaak geen eigen groen te hebben. Daarom is het volgens de wetenschappers essentieel dat er op die plekken wel voldoende parken en speelvelden zijn. Zo kunnen mensen – als is het op een andere manier – tóch van de natuur genieten. Hoewel de gezondheidsvoordelen daarvan íets minder groot zijn dan bij een tuin, draagt het volgens de onderzoekers wel bij aan een gezonder en gelukkiger leven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medical News Today, Nederlands Dagblad
Beeld | Getty Images

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant