Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Groene energie: hoe zit dat precies?

groene-energie.png

– in samenwerking met Nuon – 

Er wordt ontzettend veel gezegd en geschreven over groene energie. We zetten een aantal fabels (en feiten) op een rij.

Fabel 1: Groene energie bestaat niet

Er bestaat inderdaad niet zoiets als ‘groene stroom’ of ‘grijze stroom.’ De stroom die uit een stopcontact komt is bij iedereen hetzelfde. Stroom is ten slotte stroom. Toch bestaat groene energie wel degelijk. Met die term doelen we namelijk op alle energie die op een duurzame manier is opgewekt. Voor grijze energie wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals steenkolen en aardgas, bronnen die ooit uitgeput raken. Ook is de CO2 die bij de productie vrijkomt belastend voor het milieu. Groene energie wordt opgewekt uit zon, wind, water of biomassa. Stuk voor stuk natuurlijke energiebronnen die nooit uitgeput raken en het milieu niet of minder (biomassa) belasten.

Fabel 2: Je kunt nooit weten of energie wel echt groen is

Aan de stroom die uit het stopcontact komt, kun je inderdaad niet zien hoe die is opgewekt. Toch is het wel degelijk mogelijk om van je energieleverancier een garantie te krijgen dat jouw energie duurzaam wordt opgewekt. Om de herkomst van groene energie te garanderen, geeft de overheid zogenaamde ‘garanties van oorsprong’ (gvo’s) uit. Door dit certificeringsysteem kun je zien of de groene energie die jouw energieleverancier aanbiedt ook wel echt duurzaam is opgewekt. Belangrijk is dan wel dat jouw energieleverancier duidelijk is over de koppeling van de duurzaam opgewekte stroom en de bijbehorende gvo’s. Zo is de stroom van Groen uit Nederland van Nuon altijd gegarandeerd in Nederland opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water zonder uitstoot van CO2 en blijven de bijbehorende gvo’s gekoppeld aan deze stroom.

Fabel 3: Groen is hetzelfde als CO2-neutraal

De groene energie van Nuon komt van natuurlijke bronnen en is opgewekt zonder CO2-uitstoot. Dat is iets anders dan CO2-neutraal, waarbij wel degelijk CO2– wordt uitgestoten, maar deze uitstoot wordt elders in de wereld gecompenseerd. Omdat dit voor jou best verwarrend kan zijn, heeft Nuon ervoor gekozen in Groen uit Nederland bijvoorbeeld geen biomassa op te nemen. Want bij de verbranding van biomassa (afval van organische materialen) komt net als bij de verbranding van fossiele brandstoffen ook COvrij. Biomassa is veel minder schadelijk, omdat de CO2 die vrijkomt, deel uitmaakt van de huidige koolstofcyclus. Het gebruik van biomassa is dus wel CO2-neutraal, maar niet helemaal CO2-vrij.

Wanneer CO2-uitstoot niet voorkomen kan worden, is compensatie wel een goed alternatief om de belasting van het milieu te verminderen. Bij gasverbruik komt bijvoorbeeld altijd CO2 vrij. Daarom biedt Nuon gas met CO2-compensatie aan, waarbij de CO2-uitstoot bij jouw gasverbruik wordt gecompenseerd en de belasting van het milieu wordt verminderd.

Fabel 4: Er is niet genoeg groene energie voor iedereen

Zon, wind en water zijn natuurlijke energiebronnen die nooit op zullen raken. Het grote voordeel van deze duurzaam opgewekte energie is dus juist dat er altijd genoeg van zal zijn. De uitdaging ligt in het vergroten van de productiecapaciteit, zodat steeds meer mensen van groene energie kunnen worden voorzien. Er komt in Nederland steeds meer grootschalige productie van groene energie bij. Ook Nuon investeert hier in. Zo komt een duurzame toekomst steeds een stapje dichterbij.

Wil jij ook groene energie? Of er meer over weten? Ga naar nuon.nl

Ook interessant