Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Gordijnen laten reinigen of zelf schoonmaken: dit zijn de tips

gordijnen-laten-reinigen-of-zelf-schoonmaken-dit-zijn-de-tips.jpg

De gordijnen reinigen is een schoonmaakklusje dat vaak wordt vergeten. Toch zijn ze hier ongeveer één keer per jaar wel aan toe. Van een beetje opfrissen, schoonmaken en wassen tot laten stomen: dit is hoe je je gordijnen het beste kunt reinigen zonder dat ze verkleuren, krimpen of beschadigen. 

Soms hoeven je gordijnen niet eens van de rails om ze te reinigen. 

Gordijnen reinigen zonder te wassen

Gordijnen reinigen kan je in eerste instantie vaak zelf doen. Je kunt stof of pluisjes makkelijk met een kledingroller weghalen, maar je kunt ook met de stofzuiger aan de slag. Klop eerst je gordijnen goed uit, bijvoorbeeld met een handdoek of schud ze stevig heen en weer, zodat het meeste stof alvast op de grond valt. Wees met stofzuigen wel voorzichtig, zodat je de gordijnen niet beschadigt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zachte borstel als opzetstuk. Heb je vlekken in je gordijnen? Vul dan een plantenspuit met een beetje water en wodka. Dit haalt niet alleen de vlekken weg, maar werkt ook antibacterieel en neutraliseert vieze luchtjes.  

Gordijnen zelf reinigen

Voordat je je gordijnen professioneel laat reinigen, kun je ze ook zelf wassen. Dit doe je het beste in bad. Vul deze met water en wat wasmiddel. Laat het wasmiddel even intrekken, maar laat de gordijnen niet te lang in het water liggen. Wring ze vervolgens niet uit, maar laat ze aan de lucht drogen. Heb je hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van rode wijn? Dan kun je ze toch het beste naar de stomerij brengen. Door zelf te boenen kan de stof in dit geval al snel beschadigen. 

In de wasmachine

Je kunt je gordijnen ook in de wasmachine doen. Zorg daarbij dat een derde van je wasmachine vrij blijft, zodat de gordijnen niet door wrijving kunnen beschadigen of stop ze in een waszak. Gebruik fijnwasmiddel en controleer of er een wasvoorschrift aan je gordijn zit om de juiste temperatuur te bepalen. Hang de gordijnen zonder te centrifugeren uit, om zo min mogelijk kreukels te krijgen. 

Gordijnen opfrissen 

Zijn je gordijnen niet echt vies, maar wil je ze een beetje opfrissen? Dan kun je ze het beste bij vorst of op een mistige dag buiten hangen. Zo verdwijnen de vieze luchtjes en zijn ze binnen een mum van tijd weer opgefrist. 

Lees ook: 6x dus dáárom stinkt het in huis (en zo kom je van die vieze geurtjes af)

Gordijnen krimpen en verkreukelen

Het blijft een risico om zelf aan de slag te gaan met het reinigen van je gordijnen en deze te wassen. Dat komt omdat er bij gordijnen sprake is van relaxatiekrimp. Dat houdt in dat gordijnen tijdens de fabricage teveel worden opgerekt. Bij het reinigen kan het gebeuren dat de draden in de stof terugtrekken naar hun oorspronkelijke afmetingen. Daarnaast kunnen de vezels in de gordijnen als ze nat worden ver uitzetten, waardoor er kreukels ontstaan. Controleer dus altijd goed het wasvoorschrift en laat het bij twijfel of delicate stoffen aan een professional over.

Gordijnen stomen

Je kunt natuurlijk met een eigen stoomapparaat aan de slag om je gordijnen te reinigen, maar je kunt dit ook professioneel laten doen. Vaak worden gordijnen met een chemisch oplosmiddel gestoomd, waardoor vuil oplost. Vervolgens worden ze gedroogd en geperst. Hierdoor voorkom je dat je gordijnen in de was beschadigen, na het wassen verkreukelen of dat ze door ze te wassen verkleuren. Ook gevoerde gordijnen kun je het beste laten stomen, zodat de voering niet kan krimpen. 

Linnen gordijnen schoonmaken

Heb je linnen gordijnen? Ga dan niet zelf aan de slag. Linnen is namelijk heel krimpgevoelig. Zelfs als je een klein vlekje op je gordijn hebt zitten, kun je dit beter niet zelf proberen schoon te maken. Je kunt met een zacht borsteltje proberen het vuil weg te krijgen, maar gebruik hierbij absoluut geen water. Linnen gordijnen kun je het beste professioneel laten reinigen met behulp van Dry Cleaning. Dat is een speciale reinigingstechniek zonder water. 

Velours gordijnen reinigen 

Heb je velours gordijnen? Ook dan kun je het reinigen het beste aan een professional overlaten. Deze stof kan namelijk snel hard worden of verkleuren. Wil je toch echt zelf aan de slag? Zorg er dan in ieder geval voor dat er veel ruimte in de wasmachine is, dus prop je trommel niet vol. En voeg wat wasverzachter of schoonmaakazijn toe, om de stof zacht te houden. 

In between gordijnen en vitrage 

De meeste in between gordijnen en vitrage kun je zelf reinigen. Controleer hiervoor wel eerst altijd goed het label, om te voorkomen dat de stof toch krimpt. Je kunt je gordijnen eerst ook nog even voorweken met wat Biotex en kwetsbare stof in een waszak of kussensloop te wassen. Want zo loop je minder risico op beschadigingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Gordijnen.nl, Gordijnenstomen.nl, Homify, Linnengordijnenshop.nl, Wonen.nl, LibelleTV
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant