Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Glas met deksel en al in de glasbak gooien, mag dat?

glas-met-deksel-in-de-glasbak-gooien-mag-dat.jpg

Met tassen vol bij de glasbak aangekomen, maar dan slaat de twijfel toe: mag je glas met de deksel erop in de glasbak gooien, of moeten alle doppen in een aparte afvalbak? En hoe zit het met potjes met de restjes er nog in? Dit zijn de regels. 

Wist jij al dat een kapot wijnglas bijvoorbeeld niet in de glasbak mag?

Moet glas met of zonder deksel in de glasbak? 

Glazen flessen en potten kunnen eindeloos gerecycled worden. Maar daarvoor moet je het natuurlijk wel op de juiste manier weggooien. Goed nieuws voor iedereen die bij twijfel het glas toch maar met deksel en al in de glasbak heeft gegooid: volgens Milieu Centraal is dat geen probleem. Metalen doppen en deksels mogen gewoon in de glasbak. De metalen doppen en deksels worden later weer uit het glas gevist, en levert het recyclingbedrijf geld op. Alleen plastic kun je het beste in de plasticbak gooien in plaats van bij glas.

Glas met een restje

Heb je de voorraadkast of koelkast eens flink onder handen genomen en zit je met een hoop glazen potten en flessen met daarin nog kleine restjes? Ook deze mogen met restjes en al in de glasbak. Je hoeft ze dus niet om te spoelen of af te wassen, maar zorg wel dat je potje zo veel mogelijk leeg is. 

Lees ook: Verrassend genoeg kun je déze dingen niet recyclen

Geen glazen en vazen in de glasbak 

Glazen potten en flessen in allerlei vormen en formaten mogen allemaal de glasbak in. Dit gaat van wijnflessen tot cosmeticapotjes en parfumflesjes. Ander glas zoals wijnglazen, theeglazen, ovenschalen of vazen mogen niet in de glasbak. Dit hoort bij het restafval. Dat komt omdat dit van ander materiaal is gemaakt dat vaak een ander smeltpunt heeft of waarbij gevaarlijke stoffen in het gerecyclede glas terecht kunnen komen.

Zo zijn theeglazen en ovenschalen bijvoorbeeld gemaakt van hittebestendig glas, waardoor het de recycling van het andere glas verstoort. Ook kristalglas, vensterglas, glas van fotolijsten en spiegelglas mogen niet in de glasbak. Dit soort glas kun je inleveren bij de glashandel of de milieustraat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Milieu Centraal
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant