Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Met keukenzout je stoepje ontdooien? Dít moet je erover weten

keukenzout-tegen-gladheid.jpg

Uitkijken geblazen als je deze week de deur uitstapt. Door de sneeuw en vorst van de afgelopen dagen, is het op veel plekken glad. Grote kans dat er ook op jouw stoep een dun laagje ijs ligt. Die gladheid kun je natuurlijk bestrijden met keukenzout, maar daar kleven een aantal nadelen aan.

Mochten die nadelen zwaar voor jou wegen, dan hebben we ook een aantal goede alternatieven.

Gladheid bestrijden met zout

Alle grote wegen in Nederland worden ten tijde van gladheid schoon gemaakt met strooizout. Dit verlaagt het vriespunt van water met een aantal graden, waardoor de weg minder snel glad is en bestaande sneeuw of ijzel weer ontdooit. Strooizout is bijna hetzelfde als keukenzout, maar net iets minder zuiver. De ontdooiende werking is echter wel gelijk en omdat de meeste mensen geen strooizout in huis hebben, wordt keukenzout dus veel gebruikt om oprijlanen en stoepjes ijsvrij te maken.

Lees ook:
Wist je dat er ook in de zomer weleens strooizout wordt gebruikt op de wegen?

Schadelijk voor het milieu

Hoewel keukenzout prima werkt om gladheid te bestrijden, kun je het toch beter niet buiten uitstrooien. Dit zout is namelijk heel schadelijk voor het milieu. Door de vochtonttrekkende werking van zout kunnen planten al verdorren, voordat ze uit de knop komen. Daarnaast kan het zout de schors van de stammen en takjes van bomen aantasten, waardoor er wonden in de boom kunnen ontstaan. Daardoor worden de bomen vatbaarder voor schimmels. Ook kunnen vogels en andere dieren vergiftigd raken, wanneer ze voedsel van de bestrooide lanen eten.

Natuurlijke alternatieven

Gelukkig zijn er ook een hoop andere natuurlijke middelen die minder schadelijk zijn voor het milieu, maar je stoepje wel minder glad maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zand, grint of fijne as over de gladde delen te gooien. Al die dingen zorgen er niet voor dat het ijs ontdooit, maar ze maken de ondergrond wel stroef, waardoor je minder kans hebt om uit te glijden. Ook kun je eventuele sneeuw en ijsresten proberen weg te borstelen met een ruwe bezem.

Lees ook:
5 tips voor als je de weg op moet bij gladheid

Bron | Kassa
Beeld | Getty Images

Ook interessant