Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze giftige berenklauw staat weer in bloei en zó kun je hem herkennen

elxrpz86v9pd_selected_wide_1200.jpg

Steeds meer bloemen en planten laten zich deze periode van hun mooiste kant zien. Dat de berenklauw ook in bloei staat, daar zijn we niet zo blij om. Ondanks de mooie witte bloemetjes, is de plant heel erg giftig en kan deze zelfs gevaarlijk zijn.

Let daarom goed op, want je kunt ‘m (gelukkig) gemakkelijk herkennen.

De berenklauw

De berenklauw groeit voornamelijk vanaf mei tot ongeveer oktober. Er zijn twee varianten: de gewone inheemse variant en de uitheemse variant. De gewone inheemse variant kan groeien tot twee meter hoog en de uitheemse variant tot vijf meter hoog. Die laatste draagt daarom ook de naam reuzenberenklauw. Omdat beide varianten giftig zijn, waarschuwt het Rode Kruis dat je goed moet oppassen met huidcontact.

Berenklauw herkennen

De reuzenberenklauw groeit vooral in parken, langs bermen en in weilanden. De planten zijn ruw behaard en hebben een kantige, gegroefde steel. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De twee varianten van de plant vallen gelukkig goed op door de witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De buitenste bloemen van elk bloemenscherm hebben twee of drie grotere kroonbladeren.

Lees ook
Welke planten en bloemen zijn giftig voor katten?

Klachten

Als je bent blootgesteld aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of de plant kort hebt aangeraakt, krijg je na een paar minuten al klachten. Een enkele aanraking met de berenklauw is al voldoende om pijnlijke klachten te krijgen. De eerste symptomen zijn rode vlekken, blaasjes die lijken op brandwonden en jeuk. De blaren kunnen tot twee weken op de huid blijven zitten en kunnen littekens achterlaten.

Dit moet je doen na contact met de (reuzen)berenklauw:

Volgens het Rode Kruis moet je het volgende doen na contact met de (reuzen)berenklauw:

  1. Spoel de huid grondig af met water en zeep. Indien je dit niet meteen kan doen, bedek je de huid en spoel je deze thuis grondig af.
  2. Ga direct uit de zon en zorg ervoor dat je huid minstens een week niet wordt blootgesteld aan zonlicht.
  3. Wrijf het sap niet over de huid en raak het gezicht en de ogen niet aan.
  4. Heeft de plant je ogen aangeraakt, dan kun je het beste zoveel mogelijk spoelen en direct een arts raadplegen.
  5. Als het sap in de mond is gekomen, ga dan direct naar de eerste hulp. Dit is namelijk ontzettend gevaarlijk.
  6. De blaren moet je hetzelfde behandelen als brandwonden. Ga voor de zekerheid naar de huisarts en verzorg de wonden met brandwondengaas en brandwondenzalf.

Is je hond in contact geweest met de (reuzen)berenklauw? Spoel het dier dan meteen af met koud water en stel hem niet bloot aan de zon.

Bron | RTL Nieuws, Rode Kruis
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant