Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Kun je geurzakjes gewoon gebruiken of zijn ze gevaarlijk?

kun-je-geurzakjes-gewoon-gebruiken-of-zijn-ze-gevaarlijk.jpg

Als je graag je kleding of huis wat lekkerder wilt laten ruiken, dan bieden geurzakjes uitkomst. Ze geven een lekkere subtiele geur af waar veel mensen gek op zijn. Wanneer je echter zo’n geurzakje bekijkt, staat het vak bol van de waarschuwingen. Betekent dit dat geurzakjes eigenlijk gevaarlijk zijn?

Wij leggen je hier uit hoe dit precies zit.

Veel waarschuwingen op geurzakjes

Op veel geurzakjes kun je waarschuwingen vinden als ‘buiten het bereik van kinderen en dieren houden’, ‘niet geschikt voor consumptie’ en ‘vermijd contact met o.a. meubels, kleding en huid’. Ook bevatten de geurzakjes vaak de gevarenaanduidingen H317 en H411. Deze codes betekenen dat de inhoud een allergische reactie kan veroorzaken en dat de inhoud giftig is voor in het water levende organismes. Dit kan langdurige gevolgen hebben voor het onderwaterleven.

Lees ook: Vergeet geurkaarsen en -stokjes: zo laat je je huis gewoon zelf lekker ruiken

Allergisch voor parfum

Toch blijken deze waarschuwingen er gevaarlijker uit te zien dan dat ze daadwerkelijk zijn. “Onze geurzakjes bevatten het gesteente vermiculiet,” zo legt Diana Peters van Mijn Stijl (een designstore) uit. “Dit is geparfumeerd om er een lekkere geur aan te geven. Parfum kan echter bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, vandaar de waarschuwingen.” Dit betekent dus dat geurzakjes voor de meeste mensen niet gevaarlijk zullen zijn, tenzij ze allergisch zijn voor parfum. 

Niet goed voor het milieu

Daarnaast hebben de waarschuwingen vooral met het milieu te maken. Cosmetische producten, zoals parfum, hebben namelijk een negatief effect op het milieu. Deze producten bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) die medeverantwoordelijk zijn voor smogvorming. Peters: “Dat geurzakjes een negatief effect kunnen hebben op het milieu is één van de redenen waarom we zo nadrukkelijk waarschuwen op onze verpakking. We willen niet dat onze geurzakjes tussen het groenafval of op straat terechtkomen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar
Beeld | Getty

Ook interessant