Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Ga je verhuizen? Lees deze tien tips

vrouw-verhuizen.jpg

Bij een verhuizing komt veel kijken. Er moet veel worden geregeld. Je huis verkopen, contracten opzeggen, adreswijzigingen doorgeven, spullen uitzoeken. Lucienne Hordijk ontdekte wat een enorme impact verhuizen heeft op een mensenleven toen haar tante door alzheimer naar een verzorgingstehuis moest verhuizen. Zij hielp haar tante en startte daarna ACASA Verhuiscoach om ook anderen een handje te helpen bij de verhuizing. Ze geeft tien praktische tips.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zodra je weet dat je wilt verhuizen, kun je al beginnen met opruimen en weggeven of weggooien. Dit heeft twee voordelen: je hebt minder te verhuizen en het huis ziet er goed uit voor de verkoop.

2. Bereid je mentaal voor.

Als je van tevoren al goed nadenkt over risico’s en mogelijke problemen of tegenslagen, kan de verhuizing zelf alleen maar meevallen. Maak een planning en een draaiboek en zorg dat je taken goed verdeelt.

3. Verhuisdozen.

Start met zo veel mogelijk verhuisdozen verzamelen. Je hebt altijd meer spullen in te pakken dan je denkt. Het stapelt makkelijker als alle dozen van hetzelfde formaat zijn en helemaal dicht kunnen. Denk er ook aan om op de verhuisdozen duidelijk te vermelden wat erin zit en waar het naartoe moet. Zet dit op de bovenkant én op de zijkant van de doos. Als je hebt gestapeld, kun je de tekst nog steeds lezen. Je kunt ook voor elke ruimte met een andere kleur sticker werken, zodat iedereen in een oogopslag ziet waar de doos thuishoort. Als een doos meteen op de juiste plek staat, scheelt dat weer energie.

4. Vuilniszakken zijn riskant.

Als je spullen of kleding in vuilniszakken stopt, plak er dan een heel groot en duidelijk label op. Voor je het weet, zet een behulpzame vriend jouw lievelingskleding bij het grofvuil.

5. Fotografeer alles in het oude huis.

Een foto is een mooie herinnering aan een afgesloten tijdperk, maar een foto heeft niet alleen emotionele waarde. Fotografeer de achterkant van je televisie en andere elektrische apparatuur, zodat je naderhand nog weet hoe de snoeren aangesloten zaten. Of maak een foto van de inhoud van je keukenlade, zodat je straks niet verkeerd grijpt.

6. Stap met je goede been uit bed.

Als iemand naar een verzorgingshuis gaat, zorg dan dat meubels op dezelfde manier worden neergezet en de snuisterijen en schilderijen weer vertrouwd op dezelfde plek komen te staan en te hangen. Mensen zijn gewoontedieren en raken onbewust gewend aan ingebakken rituelen, zoals zichtlijnen en looprichtingen. Let op hoe het bed tegen de muur wordt geplaatst. Als jij al jarenlang met jouw rechterbeen uit bed stapt, is het (als je nog slaapdronken bent) heel fijn als je daar niet bij na hoeft te denken. Het kan zelfs ongelukken voorkomen.

7. Zie de verhuisdag als een gezellige picknick met goede vrienden.

Zorg voor belegde broodjes en voldoende frisdrank en koffie of thee met iets lekkers. Neem een thermosfles mee en zet je koffieapparaat alvast in je nieuwe huis. Een verhuizing lijkt ook wel een beetje op kamperen, want je moet vooraf bedenken wat je allemaal in een tas stopt voor de eerste avond en eerste ochtend op een nieuwe plek. Bovendien moet je net als op de camping denken aan een eigen toiletrol.

8. Planten in potten.

Neem elke keer dat je naar je nieuwe huis gaat alvast een kamerplant mee. In een volgepropt busje of verhuiswagen raken de bladeren van de planten gauw beschadigd.

9. Maak schoon.

Houd in je planning voor de verhuizing rekening met een grondige schoonmaak van je nieuwe huis. Op het moment dat je iets schoonmaakt of van een likje verf voorziet, wordt het huis stukje bij beetje meer van jezelf.

10. Probeer te genieten van de verhuizing.

Verhuizen kost veel tijd en energie, maar houd deze fijne gedachte vast: je doet het ergens voor! Zie jij jezelf al lekker ontspannen zitten in je nieuwe paleisje?

Tekst | Kim Haanappel
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zo kook je met producten uit eigen tuin

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant