Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Geen tuin, maar toch tuinieren? Zó maak je een eigen geveltuin

geen-tuin-maar-toch-tuinieren-zo-maak-je-een-eigen-geveltuin.jpg

Planten waren al enorm populair, maar ze lijken de afgelopen maanden een nóg belangrijkere rol in het leven van mensen te zijn gaan spelen. Dat viel Raymond Landegent, beheerder van Facebookpagina ‘Plantenasiel Rotterdam’, ook op. “Ik denk dat mensen in moeilijke tijden meer terugvallen op natuur.” Maar hoe kun je groen omarmen als je geen tuin of balkon hebt?

Daar bedacht Raymond een oplossing voor. “In de meeste steden mag je gewoon een geveltuin beginnen, iets wat veel mensen niet weten.”

Facebookgroep voor plantenliefhebbers

In 2015 begon Raymond de Facebookpagina ‘Plantenasiel Rotterdam’. Hij zat al in een soortgelijke groep gericht op Utrecht, maar vond het vanuit Rotterdam toch een beetje ver rijden om stekjes te ruilen of planten op te halen. “Toen vond ik: hier moet een Rotterdamse variant voor komen. Toen heb ik de groep aangemaakt, en ik dacht: ik zie wel wat er gebeurt.” Al snel bleek dat er meer mensen behoefte hadden aan een online community voor planten, want sindsdien is de groep uitgegroeid tot een online plek met meer dan 7.500 leden.

Planten in coronatijd

Een groot deel van de leden kwam er in de afgelopen maanden bij. “Er kwamen tijdens corona zo’n duizend nieuwe leden bij. En mensen plaatsten veel meer berichten, want ze waren meer thuis en wilden lekker met planten aan de slag.” Want wanneer je ineens veel thuis zit, voel je natuurlijk de behoefte om je huis op te fleuren. En hoe kan dat beter dan met planten? Raymond denkt ook dat er een andere reden achter zit. “In tijden als corona lijken mensen toch meer op de natuur terug te vallen.”

Groen omarmen in de stad

Dat blijkt ook wel uit de enorme drukte in tuincentra de afgelopen maanden. Maar als je in de binnenstad van een grote stad als Rotterdam woont, zonder tuin of balkon, dan is groen omarmen toch een stuk lastiger. Maar niet onmogelijk. Het viel Raymond namelijk op dat maar weinig mensen een geveltuin hebben, en dat terwijl je er in de meeste gemeentes gewoon één aan mag leggen. “Van geveltuinen ben ik al langer fan, ik leg ze vaak aan bij de buren. Eind maart had ik een bericht in de Plantenasiel Facebookgroep geplaatst waarin ik mensen opriep om een geveltuin aan te leggen. ‘Jongens, het heeft veel voordelen, en het mag, dus aan de slag!’”

Lees ook:
Geveltuintje aanleggen? Met deze planten heb je altijd succes

Het balletje ging rollen

Dat er zó veel reacties op zijn oproep zouden komen, had Raymond niet verwacht. “Het idee werd door steeds meer mensen gedeeld. Toen belde OPEN Rotterdam, de lokale nieuwszender, en die wilde mij filmen tijdens het aanleggen van zo’n geveltuin. Toen ging het balletje rollen, en groeide het organisch uit tot een campagne.” Uiteindelijk toonde ook Gemeente Rotterdam interesse in het idee, en met hun steun is de campagne ‘1000 Geveltuinen Rotterdam’ ontstaan.

‘Veel mensen weten het niet’

Het doel? Vóór 30 september dit jaar duizend aangelegde geveltuinen in de stad. Momenteel staat de teller op 350, dus er is nog werk te doen. Maar ook andere steden kunnen natuurlijk meedoen. “In de meeste gemeentes mag je gewoon tegels uit de stoep halen om een geveltuin aan te leggen. En dat weten veel mensen niet. Dus dat is al een eerste verdienste, om mensen daarover te informeren. Het voelt een beetje gek en rebels aan, maar het mag wel”, vertelt Raymond.

Voordelen van geveltuinen

De meeste gemeentes moedigen geveltuinen zelfs aan, zoals in Utrecht. “We hebben hier veel souterrainwoningen en die lopen regelmatig onder water. Hoe meer tuin er is, hoe minder dit gebeurt. Zelfs die kleine stukjes geveltuin helpen daar al bij”, vertelt online manager Loesja, die in Utrecht woont. Kortom: geveltuinen maken de stad een stukje groener én veiliger. En ze zijn makkelijk aan te leggen, volgens Raymond. “Je bent maximaal anderhalf uur bezig, maar je hebt er daarna jaren plezier van.”

Een geveltuin aanleggen: de regels

Wil jij ook meedoen? Kijk dan wat de regels in jouw stad zijn op de website van de gemeente. In sommige plaatsen moet je namelijk wel eerst toestemming krijgen. Maar in de meeste steden geldt:

  • Haal maximaal anderhalve stoeptegel weg
  • Zorg dat er minimaal 1.80 meter stoep overblijft
  • Gebruik de hele stoeptegels om een afscheiding te maken, door ze rechtop in de aarde te zetten
  • De tuin verhoogd aanleggen mag ook, als er kabels of leidingen in de weg liggen
  • Schep maximaal 30 centimeter aan zand weg
  • Vul dit gat met aarde
  • En planten maar!
View this post on Instagram

KOEL HÈ?? Afgelopen weekend was @berendvzanten in Utrecht en stuurde ons deze mooie gevelfoto's. Een lust voor het oog én voor de temperatuur in huis. Wist je dat een groene straat tot 10 graden koeler kan zijn dan een betonnen/stenen straat? En dat het binnenshuis ook zeker koeler is op warme dagen met zo'n groene gevel zoals op deze foto's? De stad en straat die opwarmen door het vele beton veroorzaakt hitte-stress. Deze stress wordt alleen maar groter komende jaren ivm het vaker voorkomen van hittegolven en hogere gemiddelde temperatuur. Heb je een huis op het westen, dan moet je 's avonds na zonsondergang maar eens aan je gevel voelen. Een uur daarna kan je de warmte nog voelen: het beton houdt warmte vast. Daarom: geveltuinen! Wil je dat wij zo'n prachtige blauwe regen voor je aanleggen? Stuur ons een bericht en we sturen je een prijs-opgave! En oh ja: dit brengt 0 schade aan je gevel toe (behalve 3 schroefgaten) #hittestress #1000geveltuinen #cooldownthecity #resilientrotterdam

A post shared by 1000 Geveltuinen Rotterdam (@1000geveltuinen) on

Groene plekken in de stad

Natuurlijk zijn er, naast geveltuinen, nog andere manieren om de natuur te omarmen wanneer je in de binnenstad woont. Zo tipten de leden van Facebookgroep Plantenasiel Rotterdam hun favoriete groene plekken voor de Facebook Community City Guide Rotterdam, een gids vol handige tips van echte locals, zodat toeristen plekjes kunnen ontdekken waar je minder makkelijk tegenaan loopt. Maar ook voor de echte Rotterdammer is er nog genoeg in eigen stad te ontdekken, met behulp van deze gids.

Bron | Rotterdam.nl, Plantenasiel Rotterdam
Beeld | iStock, Instagram

Ook interessant