Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Droge lucht in huis? Plaats vooral géén waterbakje op de verwarming

helpt-een-waterbakje-op-de-verwarming-tegen-droge-lucht-in-huis.jpg

In de herfst en winter zetten we weer massaal onze verwarming aan. Lekker warm natuurlijk, maar helaas brengt het ook een vervelend probleem met zich mee: de luchtvochtigheid in huis daalt, waardoor je last kunt krijgen van droge ogen, een droge keel en hoofdpijn. Veel mensen zetten daarom een waterbakje op de verwarming, maar helpt dit wel echt?

Wij leggen het hier uit.

Waterbakje op de verwarming, effectief of niet?

Veel mensen zetten een bakje met water op de verwarming of hebben zelfs speciale waterbakjes die ze aan de verwarming hangen om zo de droge lucht tegen te gaan. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede helpt dit echter niet: droge lucht moet je namelijk niet bestrijden met luchtbevochtiging, wat dus wel gedaan wordt met zo’n bakje water. Droge lucht wordt veroorzaakt door een slechte ventilatie en niet door de lucht op zich. Een bakje water op de verwarming zetten of eraan hangen heeft dan ook weinig nut. Sterker nog: het kan vooral veel kwaad. De bakjes zijn namelijk een broeihaard van schimmels en bacteriën als je ze niet dagelijks ververst.

Lees ook
Waarom je nooit met de verwarming aan moet gaan slapen

Dit kun je wél doen tegen droge lucht

Omdat een waterbakje op de verwarming weinig doet, kun je beter voor een andere aanpak gaan. Wat vooral belangrijk is om de droge lucht tegen te gaan, is je huis goed ventileren. Zet daarom je ramen regelmatig even open zodat er lekker veel frisse lucht naar binnen komt. Probeer de temperatuur in je huis onder de 21 graden Celsius te houden. Wanneer de temperatuur hoger ligt, komen de stofdeeltjes in stoelen, banken en tapijten namelijk makkelijker vrij, waarna ze gaan zweven in de lucht. Hierdoor kun je last krijgen van je ogen en keel en dat wil je natuurlijk niet. Wat je ook nog zou kunnen doen is een automatische luchtbevochtiger kopen, dit helpt namelijk ook goed.

Dit is momenteel een van de best verkochte luchtbevochtigers op Bol.com:

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stemdan snel!

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant