Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Vijf tips om een donkere ruimte in huis lichter te laten lijken

donkere-kamer-lichter-te-laten-lijken.jpg

Heb je weinig ramen in huis? Dan kan het best een uitdaging zijn om toch genoeg licht binnen te krijgen. Natuurlijk is een donkere slaapkamer best prettig voor een goede nachtrust. Maar als je ook in je woonkamer niet goed weet of het nou dag of nacht is, is dat natuurlijk wel een beetje jammer. Niet getreurd, ook een donkere kamer kun je met een aantal makkelijke tips lichter laten lijken. 

Zo pak je dat aan. 

Donkere kamer lichter laten lijken

De belangrijkste oorzaak voor het hebben van een donkere kamer, is het gebrek aan daglicht. Een ingewikkelde en redelijk prijzige oplossing is natuurlijk om extra ramen te laten plaatsen. Maar gelukkig is er ook een simpelere oplossing om een donkere kamer lichter te laten lijken. En die bereik je met het juiste licht. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid lampen en soorten lampen, want de keuze tussen hanglampen of staande lampen is al een uitdaging op zich. Nee, ook het sóórt licht maakt veel verschil.

Daglicht nabootsen

Ga je voor warm sfeerlicht met een gloeilamp, of een wat heldere LED-lamp die dichterbij natuurlijk daglicht komt? Probeer vooraf een lichtplan voor de verschillende donkere kamers of donkere plekken in een kamer te maken. Hierdoor kun je optisch het daglicht nabootsen en op andere plekken juist meer sfeer maken.

Witte muren

Het is misschien een voor de hand liggende tip. Maar als je een donkere kamer of huis hebt, dan ga je deze niet bepaald lichter krijgen met donkere muren. Natuurlijk kan donkerblauw of groen op de muren heel stijlvol staan, maar voor de ruimte en het licht doet het minder goeds. Wit is de makkelijkste keuze, maar je kunt ook een lichte pastelkleur kiezen als je toch een beetje kleur aan je interieur wilt toevoegen. Hetzelfde geldt ook voor de vloer: hoe lichter de kleur van je vloer, hoe meer licht je in een donkere kamer creëert.

Lees ook:
Dít zijn de effecten van de kleuren die je gebruikt in je interieur

Gordijnen

Als je wel ramen hebt, maar je bijvoorbeeld aan een drukke straat woont, dan is een gordijn natuurlijk de ideale uitvinding. Maar daarmee hou je wel een hoop daglicht tegen. Zonde! Kies daarom voor (semi)transparante gordijnen, zodat je wel je privacy houdt, maar ook natuurlijk licht in huis blijft houden. 

Spiegeleffect 

Spiegels zijn perfect voor een optische illusie. Door spiegels in huis neer te zetten lijkt je kamer niet alleen groter, maar in een donkere ruimte reflecteert het ook dat kleine beetje daglicht dat binnenkomt. Ook hierdoor creëer je de optische illusie van meer licht in een donkere kamer. 

Opruimen, opruimen, opruimen

De laatste tip is om zeker in een donkere kamer altijd goed op te ruimen. Maar goed, eigenlijk zou je dat natuurlijk ongeacht of je kamer nou donker of licht is moeten doen. Geen smoesjes meer om je huishoudtaken uit te stellen dus. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | vtwonen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips ontvangen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant