Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meest Gelezen Wonen & Tuinieren

Dit zijn de meest gestelde tuinvragen: een tuincentrummedewerker geeft advies

dit-zijn-de-meest-gestelde-tuinvragen-een-tuincentrummedewerker-geeft-advies.jpg

Door het coronavirus en de daaropvolgende lockdown is tuinieren populairder dan ooit. Voor veel mensen is het een nieuwe hobby geworden. Wanneer je geen groene vingers hebt, kun je tegen best wat tuinvragen aan lopen. Geen paniek, wij hebben de oplossing!

We vroegen jullie waar je tegenaan loopt in de tuin en stelden deze tuinvragen aan Joke Spans, leidinggevende op de groen afdeling van Tuinland.

1. Kunnen binnenhortensia’s ook buiten in de tuin worden geplaatst?

“Dat zou wel kunnen. Alleen het verschil met binnen,- en buitenhortensia’s is dat binnenhortensia’s onder warmere omstandigheden worden gekweekt. Wanneer je ze van binnen direct buiten zet, is de klap te groot en daar kunnen ze niet tegen. Je kunt ze wel langzaam afharden. Dus eerst wat koeler wegzetten en dan pas naar buiten. Op deze manier kan de plant wennen en wordt de plant sterker.”

2. Katten kunnen voor veel overlast zorgen. Zijn er ook planten die katten weren, of juist aantrekken? Zo ja, welke planten dan?

“Er zijn wel planten die katten afweren. Zo heb je kattenschrik, dat is een heel klein plantje. Dit plantje stinkt enorm en dat vinden katten niet fijn. Hier zullen ze niet snel in gaan liggen. Mensen plaatsen dat in hun tuin om katten te weren. Siergrassen trekken katten juist aan, ze vinden dat interessant om te ontdekken. En van sommige grassen eten katten als ze last hebben van hun maag.”

3. Ik heb een schaduwrijke tuin. Welke planten kan ik dan het beste planten, zodat ik nog genoeg kleur in mijn tuin heb?

“Je kunt dan bodembedekkers, zoals pachysandra in je tuin zetten, daar komen witte bloemen in. Daarnaast is de maagdenpalm een mooie plant voor een schaduwrijke tuin. Deze heb je in het blauw, paars en wit. Vaak zet je deze planten onder bomen die de schaduw veroorzaken. Hortensia’s, euonymus en de glansmispel zijn bloeiende struiken met bladverkleuringen die goed in de schaduw kunnen staan. Wanneer je een schaduwplek hebt die donker is, dan zijn varens een goede optie.”

4. Ik heb een zonnige tuin. Welke planten zijn dan het meest geschikt?

“Planten kunnen best in de volle zon staan, het probleem is dan altijd dat mensen niet genoeg water geven. Als je dit niet doet verbranden planten in de zomerse hitte. Je kan dan het beste één keer heel veel water geven, zodat het goed in de grond trekt, dan drie keer op een dag een klein beetje. Planten moeten eerst goed wortelen, voordat ze zelf water uit de grond kunnen halen. Maar wanneer je goed water geeft kun je pluimhortensia’s, lavendel, de zonnehoed, salvia en rozen best in de zon zetten.”

Lees ook: Klein, maar niet minder fijn: met deze tips haal je alles uit je kleine tuin of balkon

5. Waar moet je op letten als je een border opnieuw gaat aanleggen?

“Je moet sowieso rekening houden met de afmetingen van de border. Daarnaast moet je kijken of de border in de zon, halfschaduw of schaduw ligt. En vervolgens zoek je planten uit met die lichtbehoefte. De hoeveelheid planten per vierkante meter is ook belangrijk. Dat verschilt per soort. Tegenwoordig staat er op de kaartjes die in de planten zitten hoeveel planten er op een vierkante meter passen. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kunnen tuincentrummedewerkers ook advies geven.”

6. In de winkel kun je veel verschillende soorten potgrond kopen. Is dit echt noodzakelijk of is dit een verkooptrucje?

“Nee dat is geen verkooptrucje. Nou ik kan me een beetje voorstellen dat er zoveel keuze is dat mensen door de potgrond de grond niet meer zien. Maar er zit wel degelijk verschil in. Je hebt kamerplantenpotgrond, die is wat droger dan de universele potgrond die je voor buitenplanten gebruikt. Dan heb je nog potgrond waar voor zes maanden voeding in zit. En is er ook potgrond die het vocht goed vasthoudt. Daar zitten kokosvezels in verwerkt.”

7. Hoe kan ik mijn rozen het beste verzorgen? Zijn er tips om een optimale bloei te garanderen?

“Tegenwoordig worden rozen sterker gekweekt en zijn ze daardoor minder vatbaar voor schimmels en ziekten. Rozen hebben twee keer per jaar mest nodig, speciale rozenmest dit is een poeder. Maar je kan het ook met speciale rozenpotgrond doen. Hierdoor worden ze sterker, hebben ze minder last van ziekten en bloeien ze rijk. Snoeien is voor rozen belangrijk, dit doe je in maart. Bij rozen heb je tussen de takken rode uitlopers zitten, daar loopt ie op uit. Je moet ze net boven deze uitloper afknippen.”

8. Welke vaste planten en heesters kan ik het beste kopen als ik elk seizoen iets bloeiends in de tuin wil hebben?

“In de herfst zijn de skimmia en pieris op zijn mooist. In de winter bloeit de toverhazelaar en de camelia. In het voorjaar heb je de voorjaarsbloeiers en de voorjaarsbollen. En nu voor de zomer de eenjarige zomerbloeiers. Maar je hoeft ook niet altijd iets bloeiends in de tuin te hebben. Zo zijn er ook planten die mooie bladverkleuringen krijgen of die altijd groen blijven. Je kunt er ook voor kiezen om een plek in je border te creëren waar je dan elk seizoen planten neerzet die dan bloeien. Dit kun je natuurlijk ook met bloempotten doen, je wisselt dan als het ware met het seizoen mee.”

9. Ik wil graag meer vlinders en bijen in de tuin. Met welke planten kan ik deze insecten naar mijn tuin lokken?

“Er is best wel een groot assortiment vlinders- en bijenlokkers. Zoals de zonnehoed, salvia en de lavendel. Maar ook fruitbomen, die moeten bestoven worden door de bijen. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare zakjes te koop die zaden bevatten van planten die bijen en vlinders lokken. Je krijgt dan een bloemenveld in de tuin.”

10. Welke planten zijn op dit moment populair en mogen eigenlijk niet in je tuin ontbreken?

“Wat met name heel populair is, dat is de lavendel. Die moet je eigenlijk wel in je tuin hebben. En op dit moment zijn de zomerbloeiers en hangpotten heel populair. Je hoeft niet altijd alles in de grond te poten, in een pot kan het ook heel mooi staan. Met name bij de hangplanten, als ze dan over de rand heen gaan hangen, is dat heel mooi. Naast de vaste lavendel is de ijzerhard ook heel populair nu.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant