Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit wist jij nog niet over bloemen…

boeket-bloemen.png

– In samenwerking met Hivos –

Het is bijna Valentijnsdag, de dag waarop de meeste geliefden elkaar verrassen met een bloemetje. Wat weet jij over de herkomst van bloemen? Worden die altijd met respect voor mens en milieu gekweekt?

Het antwoord is helaas nee. Dat komt doordat steeds meer bloemen – en maar liefst 85 procent van de rozen – tegenwoordig uit Afrika komen. Tienduizenden vrouwen werken daar in grote kassen waar de bloemen worden gekweekt en geplukt . Te vaak worden ze blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën en handtastelijke bazen. Bovendien verdienen ze nauwelijks genoeg om van rond te komen.

Geef jij je geliefde op Valentijsdag een eerlijk bloemetje? Zoek via de website eerlijkebloemengids.nl een verkooppunt bij jou in de buurt.

Eerlijke bloemen

Om de situatie van vrouwen in de bloemenindustrie te verbeteren, heeft Hivos in 2012 de campagne Power of the Fair Trade Flower in het leven geroepen. Hivos wil met deze campagne het aanbod van eerlijke bloemen in Nederlandse winkels vergroten en zichtbaar maken voor de consument.

Maar Hivos doet meer. In de Afrikaanse landen waar de bloemen vandaan komen, werkt Hivos met lokale organisaties aan een betere arbeidssituatie voor vrouwen. Met trainingen op kwekerijen, juridische ondersteuningen voor vrouwen en met het pleiten voor betere wetgeving. Daarnaast werkt Hivos op internationaal niveau met kwekers, handelaren en certificeringsorganisaties aan maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bloemensector.

Wist je dat 85% van de geïmporteerde rozen uit Afrika komt?*

Zo kun jij helpen!

Door eerlijke bloemen te kopen, dus ook met Valentijnsdag, kun je de situatie van vrouwen in de bloemenindustrie enorm verbeteren. Eerlijke bloemen worden gekweekt met respect voor mens en milieu. Zoek via de website eerlijkebloemengids.nl een verkooppunt bij jou in de buurt. Je herkent de eerlijke bloemen aan een keurmerk.

Ook de Amsterdamse bloemist Marco Scheepstra verkoopt eerlijke bloemen. Vooral in de aanloop naar Valentijnsdag vragen steeds meer mensen naar rozen met een keurmerk. Om ook jou over de streep te trekken, trok Marco zijn kleren uit. Net als twee andere dappere collega’s.

marco-scheepstra

 

*Bron: CBS.

Bron fotografie: Aatjan Renders.  

Ook interessant