Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Huh? Dít is dus de meest gemaakte schoonmaakfout

schoonmaken.jpg

Maria Rosendal Kersten is schoonmaakexpert en komt geregeld bij verschillende huishoudens over de vloer. Volgens haar is er één fout die heel veel mensen maken. “Soms zelfs jaren achter elkaar. Je kunt je niet voorstellen hoe vies dat is.” En die veelgemaakte fout is…

…de dweilstok na het schoonmaken zo weer terugzetten in de kast, zónder de dweil eraf te halen en te wassen. Maria: “Dat zie ik echt op zo veel plekken misgaan. Dat mensen vergeten de dweil eraf te halen of zich er totaal niet van bewust zijn dat het een goed idee is om ’m in elk geval even door een sopje te halen.” Volgens schoonmaakexpert Maria krijgt de dweil in veel gevallen zelfs helemaal nooit een wasbeurt: “Soms wordt-ie jarenlang achter elkaar hup, terug in de kast gezet nadat de grond is schoongeboend. Mensen denken: als er maar een doekje over de vloer gaat, is het goed.”

Dweil: de meeste bacteriën

Maar zo werkt het niet volgens de schoonmaakexpert. “Op de dweil wemelt het van vuil en bacteriën. Als je ’m zo terugzet, vermeerderen die laatste zich omdat ze goed gedijen op een vochtige ondergrond. De volgende keer dat je dweilt, verspreid je dus nog meer bacteriën over je vloer.” Volgens dit artikel zouden er zelfs miljarden bacteriën op een dweil zitten en staat de mop met stip op één op het lijstje van huishoudelijke producten met de meeste bacteriën. Geen wonder: zo’n dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren en restjes.

Wasadvies

Wassen dus, is haar advies. “Koop een afneembare dweil en was die na elke schoonmaakbeurt. Doe dat op zestig graden, dat is in principe genoeg, op negentig graden weet je het helemaal zeker. Heb je een mop die niet in de was kan? Dan is het slim om die minimaal elke twee maanden te vervangen.”

Meer handige tips

Maria werkt voor het online platform Helpling. We kregen van haar eerder al handige tips in de strijd tegen schimmel in de badkamer, om gele zweetvlekken uit shirts te krijgen en de afzuigkap goed schoon te maken. Deze schoonmaakexpert vlogt trouwens ook: filmpjes waarin ze huishoudelijk advies geeft, vindt je op dit YouTube-kanaal.

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant  om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant