Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Dit huishoudelijke klusje doe je vast nooit (maar zou je wel moeten doen)

wasdroger.jpg

En dat klusje is… de wasdroger een schoonmaakbeurt geven. We horen je denken: is dat echt nodig? Volgens deze huishoudexpert wel, brandgevaar zou namelijk op de loer liggen.

Volgens de Consumentenbond staat de droger met stip op één in het lijstje van elektrische apparaten in huis die brand kunnen veroorzaken. Dat komt doordat de combinatie van hete, droge lucht, stof en pluis die vaak in het filter en de machine zitten voor een gevaarlijke situatie kan zorgen.

Wasdroger schoonmaken

De wasdroger geregeld schoonmaken is dan ook het devies. Dat zou de kans op brand verkleinen, energie besparen en ervoor zorgen dat de was in een minimale tijd droog is. Volgens Els Jacobs van huishoudcoach.nl zou je het pluizenfilter in elk geval elke keer moeten schoonmaken als je een was hebt gedroogd. Haar advies: geef de machine verder minimaal zo’n zes keer per jaar een beurt en besteedt daarbij wat extra aandacht aan de binnenkant.

Dit zijn de stappen die je volgens haar tijdens de schoonmaakbeurt het best kunt doorlopen.

Stap 1: op zoek naar het filter met pluis en stof

Open de deur van de machine en haalt het pluizenfilter uit de deur. Want zelfs als je voor of na elke droogbeurt alle stof uit het filter haalt, blijven er restjes achter. Zuig daarom met de stofzuiger de plek waar het filter normaal zit extra na, loop langs alle kiertjes en gaatjes en neem de rubberen randjes van de deur mee. Pak er eventueel een zachte borstel bij als je er met de stofzuiger niet goed bij kunt. Klaar? Dan kan het filter terug op zijn plek.

Stap 2: spoel de condensor af

Els Jacobs adviseert vervolgens om de condensor (het roestvrijstalen rooster) uit de machine te halen en dit onder stromend water af te spoelen. Zo zou je klontjes van aan elkaar geklitte pluizen verwijderen. Dat voorkomt een hogere energierekening en bevordert de juiste werking van de droger. Als het rooster ligt te drogen, doe je er volgens deze expert goed aan om de condensor uit te zuigen of met een zachte borstel of doekje schoon te maken. Klaar? Zet de condensor weer in de machine.

Stap 3: geef de bak met condenswater een sopje

Heb je een condensdroger? Haal de bak waar het water uit het natte wasgoed in wordt opgevangen uit de machine en maak die schoon met een sopje. Geen condens- maar een afvoerdroger? In dat geval zuig je de afvoerslang goed uit om zo alle achtergebleven stofpluizen te verwijderen en ophoping te voorkomen.

Stap 4: check de condensorfilter

Sommige machines hebben naast een deurfilter en condensor ook een kleiner filter van papier of stof, legt Els Jacobs uit. Dit condensorfilter vangt fijn stof op en kan verstopt raken. Haar advies: vervang het in elk geval twee keer per jaar.

Stap 5: pak de trommel aan

Ook de trommel verdient aandacht na al het geleverde droogwerk. Pak een doekje, doe er een scheutje schoonmaakazijn op en neem daar de binnenkant mee af. Daarmee verwijder je het (onzichtbare) laagje dat wasverzachter achterlaat en zo kan zorgen voor een minder goede werking van de sensoren van je wasdroger.

Stap 6: sop de buitenkant

Helemaal klaar? Dan hoef je alleen nog de buitenkant van de machine af te nemen met een (heet) sopje en een doekje. Een sopje op een wat hogere temperatuur zorgt ervoor dat vet en vuil makkelijker oplossen.

Bronnen | huishoudcoach.nl, Consumentenbond
Beeld: iStock

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant