Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Van deze planten ga je beter én gezonder slapen

van-deze-planten-ga-je-beter-en-gezonder-slapen.jpg

Je hebt elke truc al geprobeerd om in slaap te komen. Maar kende je deze ook al: planten in je slaapkamer? Hoeveel potten met levend groen heb jij bij je bed staan? Niet een? Tijd om daar verandering in te brengen. Want verschillende planten kunnen je helpen om beter én gezonder te slapen.

“Kamerplanten zorgen niet alleen voor een levendiger uitstraling in je kamer, ze hebben ook aangetoond dat ze je humeur kunnen verbeteren, je creativiteit vergroten, stressniveaus verlagen, productiviteit verhogen, rust brengen, de luchtvochtigheid op peil houden, zuurstof produceren en natuurlijk luchtverontreinigende stoffen filteren”, zegt Erin Marino van online plantenwinkel The Sill tegen CountryLiving. “Je zou kunnen zeggen dat planten behoorlijke multitaskers zijn!”

Planten die je helpen slapen

Volgens Marino zijn sommige planten wel geschikter voor je slaapkamer dan andere. We zochten de beste planten voor een goede nachtrust voor je uit:

1. Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)

Van slangenplanten is aangetoond dat ze benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen filteren. “Het is ook een van de weinige kamerplanten die ’s nachts koolstofdioxide omzetten in zuurstof; iets wat de meeste kamerplanten alleen overdag doen”, zegt Marino. “Doordat deze planten de luchtkwaliteit bevorderen, leiden ze ook tot een betere nachtrust, vooral als je vatbaar bent voor allergieën.”

2. Lavendel

Wie ooit van een vakantie zakjes met gedroogde lavendel mee naar huis heeft genomen, weet dat de geur van die plant voor ontspanning kan zorgen. Als er voldoende licht is, kun je lavendel eenvoudig binnen kweken”, zegt plantenkenner Jesse Waldman. “De bladeren en bloesems van die plant zitten vol geurige oliën waarvan is aangetoond dat ze mensen helpen te ontspannen en je slaperig maken.” Daarnaast kan de plant volgens hem ook je humeur verbeteren, zodat je nog eens extra blij wakker wordt.

3. Gouden Pothos

Deze plant heeft volgens onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA ook een grote luchtreinigende werking. “Hij vereist niet te veel licht en is daarmee ideaal voor iemand die de gordijnen vaak gesloten houdt”, zegt Waldman. “Hij functioneert goed als hangplant, maar je kunt hem ook als klimplant laten groeien. Er zijn dus verschillende decoratiemogelijkheden voor elke slaapkamer.”

4. Philodendron cordatum

“Een gemakkelijk te onderhouden plant met levendige, groene, hartvormige bladeren. Hij draagt er bovendien aan bij dat de lucht in huis niet te droog wordt”, zegt Marino. “Droge lucht in huis kan een groot aantal aandoeningen, waaronder ademhalingsproblemen, keelpijn, verkoudheid en zelfs huidirritaties veroorzaken. Kamerplanten helpen bij het handhaven en, in sommige gevallen, verhogen van de luchtvochtigheid door waterdamp af te geven.” De Philodendron cordatum zorgt voor een mooie, jungle-achtige uitstraling en staat geweldig in huizen met hoge plafonds.

5. Varens

Deze mooie plant herken je aan zijn felgroene, rimpelige randen. Hij groeit het best in een vochtige omgeving, maar kan eventueel ook in een slaapkamer worden geplaatst. “Van varens is aangetoond dat ze formaldehyde, xyleen en tolueen filteren”, legt Marino uit. “Daardoor hebben ze een extreem luchtzuiverende werking.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CountryLiving
Beeld | iStock

Ook interessant