Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Deze mooie plant is eigenlijk heel gevaarlijk

berenklauw.jpg

Hij heeft prachtige witte bloemen, een hoge steel vol vertakkingen en frisse, grasgroene bladeren. Maar wist je dat de plant op de foto die nu volop bloeit en er zo vriendelijk uitziet, flink gevaarlijk kan zijn? Hij kan ernstige brandwonden en blaren veroorzaken.

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat acht op de tien mensen niet weten wat ze moeten doen als ze in aanraking komen met berenklauw. Want dat is de plant waar we het over hebben. En de berenklauw doet zijn naam eer aan: de verwondingen die deze zomerbloeier kan veroorzaken, zijn niet mals.

Het sap van de stengel of van de haren op de stengel kunnen, als ze aan zonlicht worden blootgesteld, zorgen voor jeuk, (grote) blaren en zelfs voor voedselvergiftiging. In eerste instantie zul je misschien niet zo veel merken. Totdat de zon schijnt op de plek waar het sap de huid heeft geraakt, want dan kunnen zich in sneltempo brandwonden vormen. Komt het sap in aanraking met iemands ogen, dan kan er zelfs permanente blindheid ontstaan.

Hoe herken je berenklauw?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Er groeien in Nederland verschillende varianten van de plant. De meest voorkomende is de gewone berenklauw, die volgens gezondheidsnet.nl de minst schadelijke in zijn soort is. De Sosnowsky’s berenklauw en de reuzenberenklauw zijn gevaarlijker. Dit soort artikelen gaan dan ook meestal over een van deze twee, omdat het vooral bij deze varianten vervelende gevolgen heeft als je ze aanraakt.

Berenklauw 2

Hoe je ze herkent? De planten hebben een kantige steel, vaak met groefjes erin, en bladsteelharen. Alle varianten hebben een (groot) bloemenscherm dat uit meerdere kleinere toefjes bloemen bestaat. Berenklauw komt vaak voor in parken, weilanden (grasland), in de berm en langs de kant van water, bijvoorbeeld bij dijken en slootjes. De plant kan langer dan een meter worden en de bladeren zijn voor kinderen een ideale verstopplek. Vooral de stengel en de bladsteelharen zijn de grootste boosdoeners. Wie daarmee in aanraking komt, is nog niet jarig.

Wat merk je na aanraking?

Als je huid in aanraking is geweest met het sap van de (reuzen)berenklauw of als je huid oppervlakkig in aanraking is geweest met de plant in combinatie met zonlicht, kun je de volgende klachten krijgen.

  • Jeukende, rode vlekken of blaasjes (na 24 uur).
  • Na een paar uur kunnen zich grote blaren ontwikkelen. De blaren lijken op ernstige brandwonden (en genezen pas na één tot twee weken).
  • Hierna kun je littekens krijgen en kan de huid bruin verkleuren.

Wat kun je doen?

Ben je in contact gekomen met de berenklauw? Volg dan deze stappen voor eerste hulp.

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met lauw water en eventueel zeep.
  • Voorkom blootstelling aan zonlicht gedurende een week.
  • Ga naar de huisarts als er huidletsel of blaarvorming te zien is. Neem ook contact op met de huisarts als er uitgebreid contact met de huid is geweest.
  • Is het sap in je ogen gekomen, spoel ze dan met veel water en raadpleeg direct een dokter.

Mocht je de plant tegenkomen, meld dit dan aan de gemeente zodat zij de berenklauw kunnen verwijderen.

Tot slot: de plant is vooral voor spelende kinderen een gevaar. Waarschuw daarom je (klein)kinderen. Zorg dat ze de plant herkennen en laat bijvoorbeeld bovenstaande foto zien, zodat ze weten dat ze beter uit de buurt kunnen blijven van een plant die daarop lijkt. Ook voor honden kan de plant gevaarlijk zijn, zij kunnen beter niet (los) rondrennen in de buurt van berenklauw.

EHBO-tip voor deze zomer: download de gratis app van het Rode Kruis.

Bekijk ook de waarschuwing van deze bioloog:

Bron | Rode Kruis, gezondheidsnet.nl
Beeld | iStock

Ook leuk en interessant  om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant