Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Déze 12 bloeiende kamerplanten gaan een stuk langer mee dan een boeket

deze-12-bloeiende-kamerplanten-gaan-langer-mee-dan-een-boeket.jpg

Nu de meeste bloemen in je tuin uitgebloed zijn, is het tijd om het binnen gezellig te maken met bloeiende kamerplanten. Sommigen kunnen jarenlang blijven staan als je ze goed verzorgd. Een belangrijke vereiste: zet ze niet volop in het licht, maar binnen enkele centimeters van een raam op het zuiden of westen.

Pure Wow maakte een lijst met bloeiende kamerplanten om kleur toe te voegen aan elke kamer van je huis. En wij vertellen je – niet geheel onbelangrijk – hoe je ze het beste kunt verzorgen.

1. Afrikaanse viooltjes

Deze planten hebben er een hekel aan om nat te worden, geef ze daarom niet te veel water maar houdt de grond wel licht vochtig. Om vlekken te voorkomen is het belangrijk dat er geen water op de bladeren achterblijft. Zodra de bloemen uitgebloeid zijn, kun je deze er voorzichtig uittrekken. Zet ze in helder licht en deze Afrikaanse viooltjes kunnen enkele decennia mee.

2. Kerstcactus

Een kerstcactus heeft exotisch ogende bloemen in wit, felroze, perzik of lichtroze. Deze verschillende soorten bloeien op verschillende tijdstippen van het jaar. Als er een stuk afbreekt, kun je het uiteinde in vochtige potgrond in een andere pot stoppen. Zo kun je een nieuwe kerstcactus creëren. De kerstcactus heeft helder licht nodig en hoef je pas water te geven als de aarde droog is.

3. Moederorchidee

Met zijn vlinderachtige bloemen zit de moederorchidee er delicaat uit, maar hij is toch steviger dan je denkt. De charmante plant, ook wel Phalaenopsis-orchidee genoemd, bloeit het beste als hij een beetje wortelgebonden is. De moederorchidee heeft matig tot fel licht nodig en hoef je pas water te geven als de aarde bijna droog is. Met weinig zorg bloeit hij jarenlang.

4. Vredeslelie

Deze plant is niet zo opzichtig als andere bloeiende kamerplanten, maar heeft veel witte lepelvormige bloemen. Hij bloeit het beste bij matig tot fel licht, hoewel hij weinig licht verdraagt. Zodra de bloemen aan de basis van de plant groen beginnen te worden, kun je ze afknippen. Vredeslelies kunnen wel tien jaar of meer leven. Ook deze plant heeft pas water nodig als de aarde bijna droog is.

Lees ook
Déze dingen in de tuin kun je het beste snoeien in de herfst

5. Cyclamen

Cyclamen hebben sierlijke roze, rode of witte bloemen die boven schattige hartjesvormige bladeren zweven. Ze houden niet van hitte en zodra ze hiermee in aanraking komen laten ze bladeren vallen. Het is moeilijk om ze opnieuw te laten bloeien. Dus geniet er zo lang mogelijk van door ze in helder licht te zetten en de grond licht vochtig te houden.

6. Gloxinia

De gloxinia is familie van het Afrikaanse viooltje en heeft fluweelzachte klokvormige bloemen in diep paars, rood, roze en blauw. Zorg ervoor dat de bladeren niet te nat worden, anders worden deze bruin. Gloxinia’s bloeien ongeveer twee maanden maar kunnen wel langer mee gaan. Volgend jaar bloeien ze gewoon weer opnieuw.

7. Kalanchoe

Deze vrolijke vetplant heeft clusters van felgele, roze, oranje of rode bloemen die wekenlang mooi blijven. Zodra de bloemkop vervaagt kun je deze afsnijden en het hele jaar door genieten van het glanzende blad. Dit is een van de weinige bloeiende kamerplanten die volgend jaar waarschijnlijk niet meer bloeit. Gelukkig zijn ze goedkoop genoeg om een nieuwe te kopen. Zet ze in helder licht en geef ze pas water als de aarde droog is.

8. Chenille plant

Deze plant heeft vage rode bloemen die katjes worden genoemd. Door deze plant op te hangen kun je zijn unieke bloemen mooi zien. Houdt er wel rekening mee dat de katjes giftig zijn en dus je huid kunnen irriteren. Ook moet je ze uit de buurt van kinderen en huisdieren houden. Deze snelgroeiende plant kan jaren mee zodra je de grond licht vochtig houdt.

9. Bloeiende esdoorn

Deze plant is niet zo bekend maar heeft een mooie dieprode, gele, roze of perzikkleurige papierachtige bloesem die bijna het hele jaar door verschijnen. De planten gaan lang mee voordat ze te langwerpig en niet meer mooi worden. Geef ze niet te veel water, pas als de aarde bijna droog is.

10. Amaryllis

De amaryllis komt van een grote bol die in de herfst te koop zijn. Een amaryllis plant je met de onderste helft van de bol in de aarde.  Zet deze op een lichte plek en de bloei treedt op in ongeveer zes weken. Houd de grond licht vochtig zodat ze goed kunnen bloeien.

11. Oxalis

Deze schattige klaverplant groeit uit bollen en heeft heldergroene of diep bordeauxrode bladeren met kleine, vruchtbare witte of roze bloemen. Sommige soorten sluiten of vouwen hun bladeren ’s nachts of op bewolkte dagen. Plaats ze op een koele, donkere plek en geef ze niet te veel water. Houd deze plant uit de buurt van huisdieren, het bevat namelijk oxaalzuur wat nierbeschadiging kan veroorzaken als het wordt gegeten.

12. Begonia

Er zijn meer dan 1.000 soorten begonia’s. Enkel degene die gekweekt zijn vanwege hun verbluffende bladpatronen zullen overleven met voldoende licht. Ze zijn vatbaar voor te veel water, dus maak de grond niet te nat. Knip de bloemen af als ze vervagen zodat het er mooi uit blijft zijn. Veel soorten gaan wel jaren mee.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Ook interessant