Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Decemberdecoraties: 10 variaties met de chrysant

chrysant.jpg

Het is weer eens wat anders dan dennentakken en hulst: chrysanten voor de kerst. Tien variaties op de decemberdecoratie.

 

Variatie

De keuze in chrysanten is zo groot dat je er eindeloos mee kunt variëren en experimenteren. Kerstrood, winterwit, bronskleurig, chrysanten zijn er in allerlei kleuren. En vormen. De ene chrysant produceert trossen gevulde bloemen, de andere enkele bloemen die aan margrieten doen denken. De ‘spinnen’ met hun grillige vormen zorgen voor een vrolijke noot. En dan heb je nog de chrysanten in de vorm van een compacte pompon.

Sterk

Chrysanten zijn sterk en blijven lang mooi. Daarvoor zijn maar een paar handelingen nodig. Zorg allereerst voor een schone vaas met helder water en voeg een scheutje snijbloemenvoedsel toe. Rits de onderste bladeren van de stelen zodat die niet in het water staan. Snijd de stelen schuin af.

Behalve in boeketten kun je ook de mooiste decoraties maken in steekschuim. Dankzij de stevige stelen steek je de chrysanten er soepeltjes in. Leg steekschuim vooraf wel in een bak met water, zodat het zich helemaal volzuigt. Giet op het steekschuim (als het droog aanvoelt) eens per week water, dan kun je er zeker drie weken van genieten.

Tien variaties om zelf te maken:

Chrysant

Kerstster
Versier een stervormig stuk steekschuim helemaal vol met enkelbloemige witte en bronskleurig, pomponvormige witte en gevuldbloemige paarse chrysanten. Zorg ervoor dat je het steekschuim niet meer ziet en bestrooi met kunstsneeuw.

 

 

 

 

 

 

ChrysantKerstbalvaasjes
Helemaal anders, maar toch helemaal Kerst: maak van kerstballen vaasjes. Haal de haakjes uit de kerstballen, lijm de ballen op een kerstster en vul ze met water. Snijd de chrysanten kort af en zet ze in de vaasjes. Mix witte chrysanten met bijvoorbeeld paarse en rode.

 

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Met dennentakjes
Maak een boeket van roze chrysantjes (ook wel Santini’s genoemd) en dennentakken. Voeg er een lint aan toe voor een feestelijk effect.

 

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Fleurige kerstbal
Neem een bol steekschuim en laat ’m zich volzuigen met water. Snijd de stelen van crèmekleurige chrysanten kort af en steek het schuim helemaal vol met bloemen. Leg de fleurige kerstbal in een schaal met bijvoorbeeld een zwarte kerstbal en dennenappels. Bestrooi eventueel met wat kunstsneeuw.

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Kerstboompje
Het is wel een werkje, maar het resultaat mag er zijn! Neem een kegelvormig blok steekschuim en laat het zich goed volzuigen met water. Snijd chrysanten kort en schuin af. Steek zo veel bloemen in het schuim dat je het steekschuim niet meer ziet. Je kunt het beste van onder naar boven werken. Je kunt ook een mix maken van verschillende soorten chrysanten en rozen. Ben je erg handig? Maak dan een tableau op een stammetje van hout. Zorg wel voor een stevige constructie!

 

 

 

 

 

Chrysant

Glamour
Zet een langwerpige schaal met steekschuim op de schoorsteenmantel en steek die helemaal vol met witte, groene, roze en paarse chrysanten met verschillende bloemvormen. Combineer eventueel met bessentakken en groen uit de tuin of van de bloemist.

 

 

 

 

 

 

ChrysantIn de hoogte
Omwikkel reageerbuisjes met groen tape, vul met water en zet er grote pluischrysanten in. Bevestig de reageerbuisjes met raffia aan het touw. Maak ook eens een combinatie van chrysanten en rozenbotteltakken.

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Laat maar drijven
Gebruik zowel groot- als kleinbloemige chrysanten in de kleuren rood en wit. Neem een platte schaal en vul met water. Snijd de stelen kort onder de bloem schuin af en laat de bloemen drijven. Voeg voor een extra kerstuitstraling een paar rode kerstballen toe.

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Kerstkrans
Altijd een gezellig knutselwerkje (ook voor kinderen!): kerstkransen maken. Voeg dit jaar eens wat chrysanten toe en kies voor bijpassende kaarsen. Wil je een extra speels effect? Gebruik dan pomponvormige chrysanten.

 

 

 

 

 

 

Chrysant

Beetje wild
Leg een dienblad vol met kerstballen, waarvan je de haakjes verwijderd hebt. Vul ze met water en gebruik ze als vaas. Zet er verschillen kleuren chrysanten in en combineer met bijvoorbeeld bessentakken, wilgenkatjes of grassen voor een natuurlijke, beetje wilde uitstraling.

 

Meer informatie en inspiratie op www.justchrys.com

Ook interessant