Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

De beste tips om hortensia’s te verzorgen

hortensia-verzorgen.png

Ben je ook zo dol op hortensia’s? Deze prachtige snijbloemen staat voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm). Ook is de hortensia het symbool voor dankbaarheid en oprechte gevoelens. Wil je weten hoe je ze zo lang mogelijk mooi houdt?

Hortensia’s zijn in veel kleuren verkrijgbaar: van rood, roze en paars tot wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er ook gecombineerde kleuren zoals groen/rood, paars/groen en bloemen met gekleurde randjes, bijvoorbeeld roze of blauw met een wit randje. De bloemen behouden de kleur die ze hebben op het moment dat ze worden afgesneden. Het proces van het doorkleuren wordt dan gestopt. De kweker bepaalt de kleur dus op het moment dat hij of zij de bloem afsnijdt.

Zet hortensia’s in een mooie vaas

Hortensia’s staan prachtig in de tuin, maar ook in een mooie vaas op tafel doen ze het goed. Als je onderstaande tips volgt, kun je zo lang mogelijk van hortensia’s genieten.

– Een schone vaas is belangrijk. Een goed middel om je vazen blinkend schoon en bacterievrij te krijgen is chloor. Hoe? Vul de vaas met lauwwarm water en voeg een druppeltje chloor toe. Laat even weken en poets de vaas dan met een afwasborstel. Goed omspoelen en je vaas is klaar voor gebruik.

– Snijd voor je de bloemen in de vaas zet, ongeveer 2 cm van de stelen af voor betere opname van water en snijbloemenvoedsel.

– Verwijder het overtollig blad aan de onderkant van de steel. Anders verkort de levensduur van de bloemen door bacteriegroei in het water.

– Gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Het verlengt de bloeitijd van je hortensia en houdt het blad groen en stevig.

– Zorg voor voldoende (2/3) water in de vaas. Hortensia’s houden er niet van als tussentijds het water wordt bijgevuld.

– Vermijd een plekje op de tocht, in de felle zon, te dicht bij de verwarming en te dicht bij de fruitschaal.

– Worden de bloemen slap na een paar dagen in de vaas? Snijd de stelen opnieuw schuin af en bevochtig de bloem voorzichtig met een plantenspuit.

– Hortensia’s houden niet van een metalen vaas of emmer. Glazen vazen zijn ideaal. Je kunt dan gemakkelijk de hoeveelheid water en de kwaliteit ervan controleren.

Extra tip voor de doorgekleurde hortensia: drogen!

Neemt de bloem geen water meer op en wordt het blad slap? Verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan naar verwachting in z’n geheel opdrogen en zo kun je nog maanden plezier hebben van je gedroogde hortensiabloem.

Wist je dit over de hortensia?

De naam ‘hortensia’ kwam voor het eerst voor in 1771. Verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de plant naar een vrouw vernoemde. Wellicht zijn minnares? Ook dames uit de hogere kringen worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau. Wie de werkelijke naamgeefster was? Het zal altijd een mysterie blijven.

Meer weten over hortensia’s?

Voor alle liefhebbers van hortensia: op Hydrangeaworld.com vind je volop info, inspiratie en antwoord op al jouw hortensiavragen.

Ook interessant