Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Complete programma De Floraliën

florarien.png

Eén van de smaakmakers op internationale bloemen en plantenexpo De Floraliën is de Margriet Tuin: een gastronomische en gastvrije tuin voor mens en dier. Proeven van de lekkerste groentes, kruiden en bloemen en misschien zelfs zelf een moestuintje beginnen. Er zijn iedere dag volop workshops, demonstraties, advies en proeverijen. Kom en geniet! 


PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Vrijdag 9 mei:
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Minimoestuintje met Romeo Sommers van greenyourday (13.30 – 14.30)

Zaterdag 10 mei:
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30)
Minimoestuintje met Romeo Sommers van greenyourday (13.30 – 14.30)
Natuurlijk! elke dag écht eten door Anne Marie Reuzenaar (15.00 – 17.00)

Zondag 11 mei:
Zie vrijdag 9 mei

Maandag 12 mei:
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Pluk je eigen thee door Plukkruidje, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Minimoestuintje met Romeo Sommers van greenyourday (13.30 – 14.30)
Zaaipotjes maken door De Wiltfang (doorlopend, 11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)

Dinsdag 13 mei:
Zie maandag 12 mei

Woensdag 14 mei:
Zie maandag 12 mei

Donderdag 15 mei:
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Pluk je eigen thee door Plukkruidje, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Minimoestuintje met Romeo Sommers van greenyourday (13.30 – 14.30)

Vrijdag 16 mei:

Zie donderdag 15 mei

Zaterdag 17 mei:
Squarefoot gardening door Goedboerenindestad (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 15.30 – 17.00)
Pluk je eigen thee door Plukkruidje, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 15.30 – 17.00)
Koken met bloemen door Jonathan Karpathios (13.30 – 14.30)
Minimoestuintje met Romeo Sommers van greenyourday (14.30 – 15.30)

Zondag 18 mei
Cressperience door Koppert Cress, ieder half uur (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Pluk je eigen thee door Plukkruidje (11.00 – 13.30 en 14.30 – 17.00)
Houden van Bijen door Aat Rietveld (13.30 – 14.00 en 14.00 – 14.30)

WORKSHOPS

Voor de meeste workshops kun je je inschrijven, andere zijn inloopworkshops. Inschrijven kan in de Margriet Tuin. De meeste workshops duren maximaal een half uur, uitgezonderd die van Romeo Sommers, Anne Marie Reuzenaar en Jonathan Karpatios.

Gastvrouw is ecologisch hovenier Cindy du Chatinier. Zij is elke dag aanwezig en geeft graag advies over tuinieren.

CRESSPERIENCE
We willen het allemaal, gezond eten. Maar elke dag groente en fruit eten is soms best lastig. Massaal storten we ons op uitheemse zaden, poeders en supplementen voor een stralend en energiek leven. En dat terwijl het zo veel natuurlijker kan met producten uit onze directe omgeving. Koppert Cress biedt met Discover Fresh een keuze uit superfoods van eigen bodem; verse producten die zo lekker, gezond en gemakkelijk zijn, dat je je afvraagt waarom je het niet eerder kende.

Tijdens de workshop van Koppert Cress kun je ervaren hoe verantwoord eten ook leuk en lekker kan zijn. Kom en geniet in de Margriet tuin van Floraliën en laat je verrassen door de eenvoud van écht vers! Kijk ook op www.discoverfresh.nl of www.facebook.com/discoverfresh en sla je slag in de stand van Margriet, waar je de heerlijkste cresssoorten kunt kopen. Extra: neem je een abonnement op Margriet, dan krijg je een Crazy Peaplantje cadeau.

——–

IEDEREEN HEEFT GROENE VINGERS
Romeo Sommers, groenstylist en trendwatcher, bekend van diverse tv-programma’s, heeft een missie: Groen moet weer leuk worden! “Groen is niet moeilijk of lastig. Iedereen heeft groene vingers. “En daarom hebben we ‘Green your day’ opgezet. Een online inspiratieprogramma om je te helpen wanneer je met groen aan de slag gaat. We tonen je via de website stap voor stap hoe je eenvoudig met groen en decoratie kunt werken in je huis, op je terras of balkon. Zo maken we Nederland groener.”

Romeo geeft iedere dag een inspiratieshow in het Theater en een workshop in de Margriet Tuin. Tijdens de workshop maak je samen met Romeo en Margriets groenredacteur Judith Baehner een minimoestuinje om mee te nemen. Kun je thuis nog nagenieten. Kijk ook op www.greenyourday.nl

——–

NATUURLIJK! ELKE DAG ECHT ETEN
Tijdens De Floraliën lanceert Anne Marie Reuzenaar haar boek met bovenstaande titel. De toegenomen aandacht voor (gezond) eten zorgt ervoor dat we geneigd zijn angstvallig achter allerlei voedselhypes aan te lopen. Brood, gluten, soja en koemelk zijn ineens boosdoeners, en we geloven maar wat graag in wondervoedingsmiddelen als superfoods. Maar is dat terecht? In haar boek laat Anne Marie aan de hand van tien gouden adviezen en meer dan 120 heerlijke recepten zien dat het rigoureus afzweren van producten meestal niet nodig is, maar dat het draait om voeding die onbewerkt, gevarieerd en in balans is. Dus geen eten dat in de fabriek in elkaar is geknutseld, maar écht eten, zonder geraffineerde suiker, kunstmatige E-nummers en vrijwel zonder tarwe en koemelk

In de Margriet Tuin geeft Anne Marie een workshop: je wordt heel veel wijzer van wat goed voor je is. Ze brengt je terug naar de basis en laat je proeven hoe lekker gezond kan zijn. Inspirerend voor je maaltijden thuis met groenten, al an niet uit eigen tuin.

Anne Marie verkoopt en signeert ter plekke haar boek en geeft een presentatie in het Theater. Kijk ook op www.annemariereuzenaar.nl  en www.kosmosuitgevers.nl.

——–

PLUK JE EIGEN THEE !
Ontdek hoe lekker en gezond thee van verse kruiden is. Verse theekruiden geven een veel natuurlijkere smaak dan gedroogde thee. Plukkruidje biedt een verrassend assortiment verse kruidenthee melanges met elk een lekkere eigen smaak en een gezonde ‘boost’ voor het lichaam. Voor elk moment is er samenstelling. De melanges hebben een zachte en natuurlijke smaak en bevatten bovendien geen cafeïne!

De kruiden groeien in oeroude grond. Goede rustige groeiomstandigheden zorgen voor sterke planten. Plukkruidje wordt op natuurlijke wijze geteeld met respect voor mens en natuur. Verwen jezelf en anderen met deze lekkere verse kruidenthee. De kruiden zijn te koop in de stand van Margriet. Meer info op www.plukkruidje.eu

Tijdens de workshop krijg je een korte uitleg over de diverse kruiden en de verschillende melanges. En ook over de gezondheidswaarde. Je kunt de planten zelf zien, eraan voelen, ruiken, plukken en proeven. In de Margriet Tuin pluk je je eigen kopje thee !

——–

GOED BOEREN IN DE STAD
Het motto van  Jefrey en Jeroen van  “Goed Boeren in de Stad: haal het platteland naar de stad”  en deel je ervaringen over alles met betrekking tot zelfvoorzienend zijn, zoals zelf groenten en kruiden kweken, wildplukken, ambachtelijke kooktechnieken, overheerlijke recepten en groen wonen. In  2008 begon Jeffrey op zijn balkon groenten en kruiden te verbouwen in een paar bloembakken. Inmiddels heeft hij een volwaardige moestuin waaruit hij het hele jaar kan genieten van verse kruiden en groenten. Op hun website worden alle benodigdheden aangeboden om de favoriete recepten zelf thuis maken en uniek samengestelde zadenpakketten om je eigen groenten en kruiden te kweken.

Tijdens de workshop leren Jeffrey en Jeroen je  hoe je zelf een moestuin opzet op slechts 1 vierkante meter, ook wel squarefoot gardening genoemd. Dat past makkelijk op een balkon  of (dak)terras  beginnen. En je hebt zeker geen groene vingers nodig om snel van je heerlijk verse eigen gekweekte groenten en kruiden te kunnen genieten! De zadenpaketten en andere benodigdheden zijn ook te koop in de stand van Margriet op De Floraliën.

——–

ZAAIPOTJES MAKEN
De Wiltfang , een internetwinkel met een uitgebreid assortiment tuingereedschap, hulpmiddelen en aanverwante producten voor de tuinliefhebber en professional. Je kunt er ook workshops volgen over bijvoorbeeld composteren, gereedschap slijpen en tuinieren. Kijk op www.dewiltfang.nl.

Met de potjesmaker maak je van oud papier (krant) zaaipotjes. Zonder gebruik te maken van lijm of iets dergelijks. De potjes verteren vrij snel, zodat verspenen niet nodig is. In de Margriet Tuin op de Floraliën zal het bedrijf De Wiltfang uitleggen hoe eenvoudig het is om potjes te maken voor je zaadjes.

——–

MISSIE VAN EEN CHEF
Jonathan Karpathios won met zijn kookboek Echt Eten met de groenten van Jon de publieksprijs voor het beste kookboek van 2013. In 2007 opende hij zijn restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Dat viel samen met de geboorte van zijn zoon en kwam hij tot de vraag: Hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem ik daarin mijn verantwoordelijkheid. Hoe hij dat deed is te lezen op  www.jonathankarpathios.nl en te beluisteren als hij zijn presentatie houdt in het Theater.

Tijdens zijn workshop in de Margriet Tuin vertelt hij kort over zijn filosofie, zijn wens voor de toekomst: iedereen zo veel mogelijk weer naar natuurlijke voeding terug te brengen, voeding zonder kunstmatige toevoegingen. Daarna geeft hij een demonstratie hoe je een verrukkelijke salade met bloemen maakt. Hij zal laten zien hoe je mooie rauwe groenten in een salade verwerkt en hoe je een dressing van bloemen maakt. Daarna kun je proeven en deelt Jonathan nog meer tips en geheimen. Ook signeert hij zijn kookboek dat ter plekke te koop is.

——–

HOUDEN VAN BIJEN
Meer weten over de wondere wereld van bijen of misschien zelfs zelf imker worden? Aat Rietveld, bestuurslid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, vertelt er alles over. Als iedereen goed voor de bijen zorgt, geven bijen veel terug. Kijk ook op www. bijenhouders.nl.

Tijdens de workshop laat Aat je proeven van verschillende soorten honing en je maakt een kaars van bijenwas. Ga in ieder geval naar huis met ideeën voor een bijvriendlijke tuin.

Ook interessant