Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Weg met de buxusrups: 5x zó houd jij je buxus mooi

buxus.jpg

De buxus is één van de populairste planten van Nederland. Toch heeft deze plant de laatste jaren veel ziekten, zoals de buxusmot en buxusrups. Deze kleine beestjes kunnen ervoor zorgen dat jouw buxus kaal en geel wordt, of zelfs helemaal doodgaat. Houd je buxus mooi groen en sterk met déze tips.

Zodat de plant je tuin in de zomer én in de winter een mooie structuur en kleur geeft.

1. Controleer je buxus regelmatig

Check je buxus regelmatig op buxusmotten. Deze kun je herkennen aan het witte lijfje en witte vleugels met een bruine rand. Nog vóór de buxusmot een mot wordt, is hij een buxusrups. Hier moet je nóg alerter op zijn. De rups heeft stekelachtige beharing, een zwarte kop en een felgroen met geel lijfje. De buxusrups is actief van eind april tot laat in de herfst, wanneer de temperatuur boven de tien graden blijft. De piek is in juli en september.

De buxusrups leeft twee tot vier weken, terwijl de mot slechts acht dagen leeft. Toch kunnen deze kleine beestjes in korte tijd enorme schade aanrichten én veel nieuwe eitjes in je buxus leggen. Hoe eerder je ze signaleert, hoe eerder je actie kunt ondernemen.

2. Snoei op het juiste moment

Het beste is om je buxus eind mei en begin september te snoeien om deze mooi te houden. Controleer of je spinsels tegenkomt, deze moet je direct verwijderen. Hier legt de buxusmot namelijk graag haar eitjes in. Knip deze spinsels uit de struik en doe dit tuinafval in een afgesloten zak. Desinfecteer vervolgens ook je tuingereedschap en vergeet niet deze ook op andere momenten schoon te maken. Knip of snoei je buxus nooit in de volle zon, de blaadjes kunnen hierdoor verbranden.

Lees ook
Onderzoek: een groene tuin maakt je gezonder én gelukkiger

3. Vermijd kunstlicht in de buurt van je buxus

Naast buxusmotten komen er ook veel andere insecten op lichtbronnen af. Daarom kun je beter geen tuinverlichting in de buurt van je buxus zetten. Zeker niet wanneer je buxusmot vermoedt, of weet dat deze bij bijvoorbeeld je buren is gesignaleerd.

4. Plaats een buxusmotval

Er bestaat een val voor de buxusmotten. Deze kun je aanschaffen als je de mottenplaag op wilt sporen, of al motten hebt en de schade wilt beperken. In de val zit een bepaald feromoon (geurstofje) waar mannelijke motten op af komen. Wanneer deze mannetjes de val eenmaal ingevlogen zijn, kunnen ze er niet meer uit. En zonder de mannetjes, kunnen de motten zich niet meer voortplanten.

5. Lok vogels je tuin in

Vogels in je tuin zijn erg gezellig en daarnaast ook nuttig voor het behoud van de buxus. Deze natuurlijke beschermers eten buxusrupsen en ander ongedierte. Als je genoeg bomen en struiken hebt waar de vogels zich in kunnen verschuilen, helpen ze graag mee om de buxusrups- en mot uit de buurt te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigenhuisentuin.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant