Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zó voorkom je bruine randjes aan de bladeren van de kamerplant

zo-voorkom-je-dat-je-plant-bruine-randjes-aan-de-bladeren-krijgt.jpg

Merk jij dat de kamerplanten eigenlijk altijd bruine randjes aan de bladeren krijgen? En vraag je je af wat je fout doet? Wij leggen je hier uit waar die bruine randjes waarschijnlijk vandaan komen én wat je er aan kunt doen.

De bruine randjes kunnen namelijk verschillende oorzaken hebben.

Checklist voor je planten

Zo zou het heel goed kunnen dat de verkleuringen te maken hebben met de hoeveelheid licht én water die de kamerplant krijgt. Staat de plant op een plek waar weinig licht valt? Dan kan het al helpen om hem te verplaatsen naar een plek waar wél veel licht naar binnen komt. Zorg er daarnaast voor dat je je groene vriend geregeld water geeft. Houd je je aan deze dingen? Dan weet je dat de bruine randen hier niks mee te maken hebben.

Lees ook: Aha: dít is waarom sommige planten gaten in hun bladeren hebben

Belangrijkste oorzaak bruine randen

Het zou heel erg goed kunnen dat de verkleuringen op de bladeren te maken heeft met het soort water wat de plant krijgt. De meeste mensen geven hun planten namelijk kraanwater. Hier is in principe niks mis mee, maar het is belangrijk om je te realiseren dat Nederlands kraanwater kalk bevat. Zelf zul je hier amper wat van proeven, maar planten zijn hier geen fan van. Dit kun je merken aan het feit dat er soms verkleuringen op de bladeren ontstaan.

Wat kun je er aan doen?

Gelukkig kun je dit probleem heel makkelijk oplossen door je planten voortaan gefilterd water te geven. Je kunt hier een speciale waterontharder voor gebruiken, maar een waterkan met kalkfilter kan ook al helpen. Laat wat water in deze kan koken, laat het afkoelen en geef het vervolgens aan de planten. De kans is groot dat de bruine randen weer binnen no-time verdwijnen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Roomed
Beeld | iStock

Ook interessant